01.09.2015 | 20:23
Орел, рак и лукова глава
Разночинни в еднообразието

Водещ, БНТ: …Добре, след като се явите единни на местния вот, готови ли сте в РБ на следващата крачка – превръщането на блока в партия с един лидер, а не в коалиция от няколко отделни партии?

Божидар Лукарски, министър на икономиката, председател на СДС: Това сигурно е желание на много хора, принципно натам трябва да вървим, да. А кога ще се случи? Това е друг въпрос. Важна стъпка към такова нещо беше единната регистрация. И аз казах, че за да говорим за единство, първото нещо, което трябва да се случи, е единна регистрация.

В-щ: Има ли опасност обаче местните структури да вземат различни решения от това, което сте постигнали като единство на национално ниво?

БЛ: То опасност няма, то това е факт. Не можеш навсякъде да окажеш натиск, а и не е демократично върху съответните структури, това са структури все пак на пет партии. На много места има разминаване, има места, на които петте партии подкрепят трима различни кандидати за кметове и са готови с три различни листи. Но в крайна сметка, единната регистрация ще е тази, където има по-голямо обединение на партии – ще даде регистрацията РБ. Колегите от различните партии, които не са съгласни със съответния кандидат, са свободни да подкрепят, но с друга абревиатура и с друг инициативен комитет кандидата, който те са решили. Това, разбира се, е демократично.

В-щ: Казусът „Варна“, вчера попаднах на информация, че сте успели да го разрешите.

БЛ: Не сме успели да го разрешим, информации всякакви.

В-щ: Дайте да обясним на хората какво се случва там. ДСБ подкрепят независимия Чавдар Трифонов, а СДС – Иван Портних, който е кандидат на ГЕРБ, така ли е все още?

БЛ: Това са решения на местните структури. Ние в СДС днес ще имаме Национален изпълнителен съвет и най-вероятно един от казусите, които ще разискваме, е казусът, касаещ Варна. Организацията, местната на СДС, действително подкрепя Иван Портних. Аз като лидер не съм убеден, че трябва да подкрепяме винаги и на всяка цена кандидатите на ГЕРБ. И те трябва да ни представят съответната програма, за да бъдат подкрепени. Но такова е решението на СДС-Варна. Решението на другите колеги – да се подкрепи Чавдар Трифонов, независим кандидат, който на мен лично, също не ми е убедителен като кандидат. Но в крайна сметка, трябва да се застане зад някой. Как ще го направим, при каква формула, предстои да уточним. Но това не трябва да бъде в никакъв случай препъни-камък за единната регистрация. Когато местни структури, по места, имат различно виждане, те са свободни демократично да го изразят, но това може да се случи извън единната регистрация, разбира се.

В-щ: Същият обаче е въпросът в Благоевград, Сливен, Видин и Перник. Там също има разминаване.

БЛ: Добавете и Кърджали. Както стана дума и преди това, има такива разминавания, ще се опитаме, без да оказваме натиск, понеже аз съм против да се взимат решения на централно ниво и да не се дава свобода на структурите. СДС е известна с това, че има много структури в провинцията и това се дължи именно на демократичното отношение винаги, което е имало от централата към структурите. Те са свободни да взимат своето решение, но това не трябва да бъде пречка за единната регистрация и няма да бъде пречка за единната регистрация, пак казвам, колегите, които имат други виждания за нещата са свободни да ги изразят. Затова и има и регистрации на други инициативни комитети, но абревиатурата на РБ те няма да могат да ползват, както и на партиите в блока.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране