14.11.2019 | 10:18
Още 300 млн. лв. за F-16
Първите 4 бойни самолета трябва да бъдат доставени до края на 2023 г., а следващите – в началото на 2024 г.

Самолетите Ф16 няма да ни струват 2.2 млрд. лв., както твърди правителството, а поне 3.09 млрд.лв. Признатата сметка сега вече набъбна до 2.5 млрд. лв. От Министерството на отбраната признаха за нови многомилионни разходи около 8-те американски изтребителя. 300 млн. лв. ще отидат за подготовка на инфраструктурата, която ще поеме обслужването на машините.

Пред комисията по отбрана военният зам.-министър Анатолий Величков обяви, че за идните три години са планирани по 100 млн. лв. за изграждане на съоръженията. Парите ще отидат за ремонт на летищата, за нови писти, за съоръжения, свързани с кацането и излитането.

При купуването на самолетите обаче  зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов заяви пред БНР: „Не започваме от нулата, тъй като на Граф Игнатиево и Безмер многократно са кацали натовски самолетни Ф-16”. „Искаме заедно с американската страна да огледаме всички аспекти на инфраструктурата, за да може да излезем с един план за доизграждане на нужното“, посочи тогава той.  Тези дни се очаква американски специалисти да огледат летището, за да набележат нужната инфраструктура. Въпросното  „доизграждане на нужното” може и да надхвърли 300-те млн. лв. след огледа.

Припомняме, че през октомври президентът Румен Радев, генерал от авиацията, вече разкритикува правителството, че е „проявило наивност при сделката за покупка изтребители Ф-16 от САЩ”. Той заяви, че американците няма да финансират изграждането на оперативно летище, а необходимите разходи за Граф Игнатиево ще бъдат изцяло за наша сметка.

По-рано експертът Димитър Стоянов, главен секретар на президента пръв съобщи, че цената на новите ни самолети ще бъде над 3 млрд. лв. с пълно оборудване.  Освен това страната ни ще получи 6 бойни и 2 учебни, вместо за 8 бойни машини, както беше предвидено.

В заявената от управляващите  сума от 2,2 млрд. лв.дори не е включено ДДС. Цената с  данъка автоматично скача на 2,64 млрд. лв., при гласуван от парламента таван 1,8 млрд.лв. с ДДС. Разликата е 840 млн. лв. над горната граница, гласувана от  НС.

Американският конгрес одобри сделката с България така, че цената от 2,2 млрд лв. без ДДС ще се постигне с орязване на пакета. Т.е. страната ни ще трябва да доплати и за това още още 600 млн. лв., за да получи допълнително въоръжение.

Освен цената, сделката за придобиване на нови самолети от американската компания Локхийд Мартин няма да се вмести и в поставения конкурсен срок от 2 години, въпреки че ги предплатихме. Първите 4 бойни самолета трябва да бъдат доставени до края на 2023 г., а следващите – в началото на 2024 г.

През октомври Радев поиска от САЩ пълно наземно оборудване за Ф-16 и спазване на всички срокове.  „България очаква устойчивост и финансова предвидимост в процеса на модернизация на ВВС”, заяви той на среща с шефа за бизнес развитие на Локхийд Мартин Ранди Хауърд.

4 коментара

  1. Анонимен каза:

    Но Българските летци заслужават най-новите от старото поколение самолети, на най-вискоката цена защото колкото е по-висока цената толкова е по-хубав Ф-16 за 152$ милиона на брой. Един летателен час на Ф 16 е 25000$ един летрателен час на Грипен е 4500$, но на такива елитни пилоти като Българските 8 пилота се хуждаят от най-скъпия за ползване тренировъчен боен самолет.България трабваше да закупят Ф 35 за 82 милиона долара за брой и с 86000$ за лететателен час, за такъв съюзник като България само най-доброто от най-доброто за 300 милиона за брой, за да са сигурни че българската армия има най-хубаво на света.

  2. Анонимен каза:

    Правилно си разбрал Ф 16 може да ползва само американски боеприпаси които на съюзниците се продават на много по високи цени от тези на US DOD.Изискват специани павирани писти за кацане и излитане, Грипен излитат от по малки писти и от такива които не са павирани/асфалтирани. Грипен използват Американски,Европейски и други боеприпаси които могат да се купят на по ниска цена.Ф 16 могат да се ползват за военни цели или да се продадът само с разрешението на САЩ.Реално България има само едно право да плаща за Ф 16 и да ги ползва за тренировки на пилотите, на хартия ги притежава но на практика не го притежава. А и няма да може да ги продаде, САЩ трабяда се съгласи България да ги продаде а и да се съгласи и другата страна да ги закупи.Само че САЩ имат интерес да произведът нови Ф 16 и продадът нови на другата страна а не да разрешът на България да продаде старите си самолети.Това беше и причината България да не може да закупи използвани Ф 16самолети от Израел.Хърватия закупи 12 Ф 16 от Израел за 500 милиона $ на изплащане по 50 милиона на година за 10 години, с ресурс за ползване 25 години. Всичко е включено в цената на Хърватия;включващо пълно въоръжение, трнировъчни бази, обучение,инфрастуктора.

  3. Иван каза:

    Освен това Грипените може да си ги използваме за каквото си поискаме и където си поискаме, докато при Ефките това може да става само с одобрение на Щатите и то само в случаите когато Ефките са свободни и имат промеждутък от използването им в ползу Щатите.
    До голяма степен Ефките ще бъдат наши самолети с наше поддържане и консумативи, но изпълняващи задачи единствено в интересите на САЩ. Май се загробваме яко с тия Ефки.

    ПП. Преди няколко месеца един форумец на друго място каза, че приетата цена не е окончателна и постоянно ще набъбва. Тенденцията е че ще се окаже прав.

  4. Анонимен каза:

    Това са само началните 300 милиона долара,докато 8 Ф 16 станат бойно готови цената ще е двойна. Не напразно пилота станал президент иска Грипен поради същите технически способности като на Ф 16 и много по икономично ползване и обслужване на Грипен, и то не заради това че са му платили подкуп.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране