29.08.2016 | 11:09
Осман Октай одобри пощальонската роля на Борисов по мигрантската криза
Ердоган е готов да употреби 1,5 млн мюсюлмани у нас
Не приемам нещата в смисъл, че България озвучава изнудването на ЕС от Турция. Това заяви бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.
Той напомни, че в България се пресичат много национални и международни отношения – заради логистичното ни положение. Много е важно да сме активни – мисля, че Бойко Борисов успя да постави България в дневния ред на тези събития. Хубаво е за всяка държава, колкото и да е малка и незначителна, да е в дневния ред на историческите събития. Друг е въпросът в анализите и позициите на този дневен ред, каза Октай пред Нова телевизия.
Бившият депутат от ДПС уточни, че поставял в контекста на дневния ред в смисъл „повече пари за бежанци” и „даване на визи за турски граждани в Шенген”. На въпрос дали ще бъдем „спасени” от Реджеп Ердоган предвид всичките ни действия – например предаването на турския бизнесмен Абдуллах Бююк, Октай отговори, че случаят „Бююк” е проява на слабост от страна на правова държава. Когато обаче Европа и Германия трудно преговаря с Ердоган, когато Ердоган обвинява едва ли не американците, че стоят зад преврата, трябва да се намери някой, който да се намести, уточни Октай. Той добави, че не вярва, че има ситуация „2 милиона бежанци, идващи от Алепо”. На питане относно прогнозата на Октай, че в Турция ще се готви чистка за български фирми, свързани с Делян Пеевски, бившият депутат отвърна, че ситуацията в Турция е много сложна. Нещата за контрабандата сега ги оставяме настрана. На мен ми направи лошо впечатление, че два дни преди Борисов в Турция отиде Лютви Местан, добави Октай. На директен въпрос дали беше рекетирана България с разрива между Доган – Местан, за да има сега полза за Турция от бежанската криза, Осман Октай не направи пряка връзка.
© Actualno.com
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране