11.06.2019 | 17:25
Основател на „Да, България“ напуска партията с писмо до лидера: Христо, половете са само два!
Авджийски заявява, че ден, след като партията е излязла с позиция в подкрепа на "Прайд 2019", той вижда, че балансът отдавна е загубен

Любомир Авджийски, един от основателите на „Да, България“, напусна разочарован партията с отворено писмо до лидера Христо Иванов. Повод за решението на Авджийски е дискусията заради подкрепата към София прайд 2019.

Припомняме, че позициите си в подкрепа на София Прайд 2019 изразиха на личните си профили във Фейсбук Христо Иванов, както и зам.-председателят на ДСБ, който беше избран за евродепутат от „Демократична България“, Радан Кънев.

В писмото си до Христо Иванов Авджийски заявява, че не е спазена първоначалната уговорка при основаването на партията – да се концентрират върху борбата с корупцията и мафията и върху зависимостта от Русия, без да се дава приоритет на теми, които разделят основателите и членовете на „Да, България“. Във връзка с това Авджийски подчертава, че не се е възпротивил, когато „Да, България“ излязла с позиция в подкрепа на Истанбулската конвенция, въпреки противоречивия й текст.

„Когато през миналото лято ВМРО, ГЕРБ, БСП и ДПС се опитаха да прокарат тоталитарни промени в Закона за вероизповеданията, които бяха тежък удар върху свободата на словото, свободата на събранията, свободата на убеждения, свобода на придвижване, право на труд и т.н. от „Да, България“ и Демократична България не излязохте с позиция, въпреки неколкократните ми подкани“, гласи още писмото.

Ден след като Христо Иванов излиза с позицията си в подкрепа на прайда, Авджийски твърди, че балансът в партията е загубен. Той категорично заявява, че позицията му се разграничава от тази на лидера и че половете са само два и няма как да има еднополов брачен съюз. Това, което най-много възмутило Авджийски е, че чрез публикуване на мнение във Фейсбук, лидерът на „Да, България“ сякаш изразява позицията на цялата партия.

„И последно – не бих дал подкрепата си в бъдещи избори за Демократична България, освен ако изрично и ясно не се върне онзи баланс между либерално и консервативно, за който се съгласихме, преди Учредяването. По отношение на семейните ценности аз съм консерва, по отношение на личните свободи аз съм либертарианец, по отношение на културата аз съм левичар, а по отношение на морала съм екстремист“, завършва писмото си Авджийски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране