25.05.2015 | 18:58
Освиркаха Бъчварова в Гърмен, хората я питат къде е била досега
Вътрешната министърка бе посрещната "Мафия"
Снимка: Btv

„Къде бяхте досега? Елате тук пред микрофона на площада. Няма какво да правите в общината“. С такива скандирания вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова бе посрещаната от протестиращите пред сградата на община Гърмен, където тече срещата, на която ще се търси решение на проблема с ромите.

Преди да влезе в сградата, Бъчварова чу мощно освиркване: „Мафия!“, а един от протестиращите я посрещна с думите: „Г-жо Бъчварова, харесваме Ви, обичаме Ви, но Ви молим да ни помогнете за проблема с ромите, защото той е основният в Гърмен. Чуваме по медиите, че Интерпол издирва този и онзи, а те са в кв. „Кремиковци“. Никой не ги търси“.

Вътрешният министър обеща на гражданите да застане пред тях и да даде информация, след като се запознае с обстановката и чуе мненията на кмета, областния управител и директора на благоевградската полицията.

Напрежението в Гърмен ескалира в навечерието на 24 май, когато над 200 роми нападнаха българите в гърменския квартал „Заграбе“.

Днес пред сградата на общината са се събрали около 200 души, които развяват четирите национални трибагреника. Три от тях са обърнати обратно, което според местните е знак за война.

„Не вярвам тази среща да реши проблема с ромите“, каза председателят на неправителствената организация „Гражданска съвест“ Андон Балтаджиев. Според него още преди години е констатирано, че 129 сгради от ромския квартал „Кремиковци“ на село Марчево са за събаряне. След като е изтекъл срокът, в който живеещите в тях е трябвало да го направят доброволно, не са взети никакви мерки. Балтаджиев подчерта, че това не е война срещу обикновените роми, а срещу тези, които обитават незаконно квартала. Сред тях има и издирвани за престъпления.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране