11.06.2017 | 20:04
Освободиха сина на Кадафи
Светът да очаква "големи изненади", предупреди негов роднина

Либийската групировка „Абу Бакр ал Сидик“ заяви, че синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам е освободен от затвора в град Зинтан, предаде Би Би Си. Групировката, под чийто контрол е Зинтан, съобщи новината за освобождаването му във фейсбук. В съобщението се казва, че Сейф ал Ислам е освободен по силата на амнистия, обявена от либийския парламент.

Адвокатът му съобщи пред агенция „Новости“, че синът на Кадафи ще участва в „националното помирение“ в страната, която все още е в гражданска война. Освобождаването на Сейф ал Ислам бе потвърдено и от негов роднина. „Сега, когато инженер Сейф ал Ислам е на свобода, в най-скоро време света го очакват големи изненади“, предупреди Ахмед Мухареб ал Кадафи, цитиран от РИА „Новости“. Той обаче не уточни за какви точно изненади става дума. Според данни на „Ал Арабия“ Кадафи-младши се намира в град Ал Байда в източната част на Либия, където се очаква да говори пред свои привърженици.

Срещу сина на Кадафи има заповед за арест на Международния наказателен съд. Той е издирван във връзка с престъпления против човечеството, извършени по време на осемте месеца на бунт в Либия, довели до свалянето и смъртта на баща му Муамар Кадафи през 2011 година.

Сейф ал Ислам бе арестуван през ноември 2011 г. при опит да избяга от Либия в Нигер. Той бе пратен в затвор в Зинтан под контрола на Абу Бакр ас Садик. Същевременно срещу него започна процес в Триполи и през юли 2015 г. той бе осъден задочно на смърт за ролята му в кървавото потушаване на бунта. Но властите на град Зинтан отказаха да предадат Сейф ал Ислам на либийските столични власти, с които нееднократно воюваха след падането на режима на Кадафи.

След свалянето на Муамар Кадафи в Либия започна истински лов на неговите роднини. Самият той бе убит, убити бяха синовете му Муатасем и Хасим, загинал при бомбардировки в Триполи. Другият син Саади избяга в Нигер, но властите го предадоха на Либия. Дъщерята Айша, съпругата му и двама от синовете, Мухамед и Ханибал, се спасиха заедно с децата си в Алжир, където получиха убежище.

Същата бригада, която сега съобщава за освобождаването на Сейф ал Ислам, съобщи подобно нещо и миналата година през юли, но после властите на Зинтан опровергаха информацията. Сега обаче новината за освобождаването на Сейф ал Ислам бе потвърдена от Военния съвет на Зинтан. Според либийски медии синът на Кадафи вече е в град Байда в източната част на Либия. Ал Ислам ръководеше благотворителна фондация, която се намеси в процеса срещу шестимата български медици, задържани в Либия.

Изненадващото освобождаване на Сейф ал Ислам, което засега не може да бъде потвърдено от официален либийски източник, нито от наскоро направени кадри, припомня какво се случва в разпокъсаната Либия, разделена между две правителства, едното със седалище в Триполи, а другото на изток – в Байда, близо до Тобрук. Изненадващото освобождаване говори и за две конкуриращи се съдебни системи. Въпреки че на 30 март бе обявено, че е сформирано правителство на националното единство, разделението в Либия, започнало през 2014 г., продължава.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране