07.09.2018 | 21:36
От бездомен наркоман до милионер собственик на компания
Халил Рафати е главен изпълнителен директор на американската верига фреш барове SunLife Organics

Халил Рафати е главен изпълнителен директор на американската верига фреш барове SunLife Organics.

Само за няколко години той успява да се превърне от бездомен наркоман до успял бизнесмен. Вижте едно интересно интервю с Рафати, публикувано от Entrepreneur:

Кой беше определящият момент в живота ви?

Халил Рафати: Когато бях на 34 години и от осем месеца не бях употребявал наркотици, майка ми се обади и ми каза, че е болна от рак. Аз бях бездомник, напълно разорен, незавършил дори гимназия и осъждан престъпник. По никакъв начин не можех да й помогна. Това бе дъното в моя живот.
Върнах се в къщата за гости на моя приятел, в която имаше надуваем дюшек и нямаше ток и мебели. Легнах там и заплаках. Осъзнах суровата истина, че съм се провалил напълно. За първи път в живота ми поех пълна отговорност за всичко, което ми се беше случило. Точно там сключих споразумение с Господ, че никога повече няма да се чувствам по същия начин.

Споделете интересен факт за себе си, който малко хора знаят.

Халил Рафати: Не притежавам някакви истински умения и не съм интелигентен. Всеки път, когато кажа това, реакцията винаги е “Я стига, отдай си заслуженото.” Това обаче не е престорено смирение. Хората изпитват затруднения да приемат, че някой, който не е интелигентен, може да е успял.

Ами, възможно е. Не мога да пиша на компютър или да спелувам. Имам лека форма на дислексия и Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Спрях да ходя редовно на училище в шести клас и прекратих образованието си. Въпреки това съм главен изпълнителен директор на успешна компания.

Какви са основните ценности, които движат вашата компания, и защо ги избрахте?

Халил Рафати: Автентичност, честност и стремеж. Ние съществуваме, за да обслужваме нашата общност и никога да не правим компромис с качеството на нашите съставки. Хората обичат SunLife Organics, защото ние не се опитваме да им продадем каквото и да било.

Същото важи и за моята книга “Аз забравих да умра.” Написах я, за да помагам на хората — не ми пука дали ще си я купите или не. Раздавам много копия безплатно на хората, които се нуждаят и не могат да си позволят да я купят. Интересувам се от чистото, автентично себеизразяване.

Какво научихте от любимия си ментор?

Халил Рафати: Моят любим ментор бе Гъс Николидас, който ми даде първата ми работа, когато бях на 12 години. Миех чинии в ресторанта му в Толедо, Охайо. Въреки че той ме научи на всичко, основният урок, който научих, стана по случайност.

Гъс винаги ме караше да му чета, твърдейки, че нещо става с очилата му. Малко след това осъзнах, че той е спрял да ходи на училище още отначало и не можеше да чете. Гъс работеше неуморно седем дни в седмицата.

Той се държеше мило с всички, особено с тези, които нямаше какво да му предоставят в замяна. Той плащаше анонимно за спортните униформи на децата от отборите в бедните райони. Никой не знаеше, освен дъщеря му и аз. Гъс ме научи да бъда мил с всички.

Какво бе най-голямото ви предизвикателство, когато започвахте бизнеса си? Как го преодоляхте?

Халил Рафати: Имах нулева реализация на намеренията си, когато прохождах в бизнеса. Имах много страхотни идеи, но не можех да успея. Тогава срещнах Хейли Горси, която стана мой бизнес партньор. Тя ми помогна да основа възстановителния център Riviera Recovery и да го управлявам успешно.

След това създадохме SunLife Organics, която се разрасна от един фреш бар до успешна верига. Хейли също така ми помогна да напиша книгата си.

Наученият урок: Разберете кои са слабостите ви и обединете усилия с някой, който разполага с характеристиките, които ви липсват. Важно е да знаете и кои са силните ви страни, но от съществено значение е да знаете слабостите си и да намерите някой, който да ви помогне да ги преодолеете.

Коя е най-често срещаната лидерска грешка?

Халил Рафати: Арогантността. Да се държиш като шеф, сякаш ти командваш и другите са ти подчинени. Това може и да е действало преди 30 години, но в днешната среда просто не действа, особено с представителите на поколението на хилядолетието.

Как преценявате една добра бизнес сделка?

Халил Рафати: Добрата бизнес сделка винаги трябва да се събира на един лист хартия. Ако някой не може да посочи няколко неща, обяснени на прост език, тогава сделката не е за мен. Също така избягвам смели изказвания от рода на “Тази технология ще сложи край на глобалното затопляне” или “Тази инвестиция ще бъде все едно да купиш акции на Amazon на 10 долара броя.”

Какви ежедневни ритуали следвате?

Халил Рафати: Денят ми започва около 5:30 сутринта. Започвам с 1 час медитация, последван от 25-минутна разходка на плажа. След това практикувам йога и стречинг в моята сауна.

Вечер постя с прекъсвания от 18 или 19 часа до 11 часа на следващата сутрин. Гледам да ям към 17 или 18 часа, след това не ям нищо друго. Лягам си в 21:30 или в 22 часа най-късно.

Върху какво работите в момента?

Халил Рафати: В момента работя по втората си книга. Върви добре, но изпитвам затруднения с малките детайли. Първата ми книга бе толкова успешна, че сега изпитвам огромно напрежение отново да се справя добре, което понякога подтиска изобретателността.

Работя и по откриването на два нови магазина в Калифорния. Наскоро подписах сделка за още 10 магазина в Калифорния в следващите три години за 12 – 15 магазина в Тексас.

Споделете две или три неща от списъка ви с неща, които искате да направите, преди да умрете?

Халил Рафати: Планирам да разрасна SunLife Organics до 100 магазина в САЩ, както и да отворя магазини в други държави. В крайна сметка, ще отворя ресторант тук, в Малибу, и ще продам по-голям част от акциите на настоящата ми компания, но това няма да се случи в следващите няколко години.

Искам също така да изнасям повече лекции, защото се чувствам комфортно на сцената и имам много неща, които да споделя. Много съм щастлив с живота, който съм благословен да живея.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране