30.05.2016 | 0:01
От Урал до британските морета най сме силни по германски бабета
Важното е да гледаш сериозно

Георги Любенов, БНТ: Добре де, започват вече да отварят един по един хотелите по морето, очевидно времето се оправя. Дойдоха вече първите германки, както традиционно…

Николина Ангелкова, министър на туризма: Английските туристи, да.

ГЛ: Английските туристи, да. Вярно ли е, вие говорите за нещо невероятно – 7 милиона души ще живеят това лято на българското Черноморие? Къде ще се съберат тези 7 милиона души?

НА: Ние в цифри никога не сме коментирали абсолютни стойности. (…) Но трябва да имаме предвид, че пазарът в момента е изключително динамичен, особено от един от най-големите ни целеви пазари – Русия, защото там особено се разчита на записвания в последния момент. Но ние като държава предприехме абсолютно всички стъпки и продължаваме да работим в посока масова реклама и присъствие на този пазар. За момента средните данни на ранните записвания показват ръст от около 30% и това е на база на информацията, която имаме от Асоциацията на руските туроператори.

ГЛ: Да, говорите само за руснаци… 30% повече руснаци.

НА: …Пак казвам – този пазар е изключително динамичен, защото там промяната в курса на рублата много влияе при вземането на решение и записванията са в последния момент. От ТОР – Асоциацията на уралските туроператори, наскоро бяхме и държава партньор в Екатерининбург – включително има заявен ръст само от този край около 50%. Така че на средна база ние говорим между 20 и 30%.

ГЛ: Да, охо! 50% какво, уралски туристи ще дойдат тази година?

НА: От Урал, само от Урал има заявен такъв интерес и се надяваме той да се материализира! (…)

ГЛ: …Една идея, която лансирахте за повдигане над средната класа туристи през седмицата.

НА: Точно така.

ГЛ: Защо, с какви аргументи? Какво искате да – да избегнем това внушение, че България е евтина, да не кажа пиянска и подобна дестинация?

НА: България има огромен потенциал и ние трябва да направим всичко възможно да го използваме, и то във високия сегмент. И това, което ние правим – там е и нишата.

ГЛ: Какво означава това – милионери ли? Как си го представяте? Ние не сме ривиера. Какво, има ли толкова много пет и повече звездни хотели в България? Няма.

НА: Всичко това няма как да се случи с едно щракване на пръсти. Това ще стане в годините, когато има изградена ясна визия и стратегия и тя се следва последователно. Защото от една страна, това е свързано с нашата цел да привличаме инвестиции в сектор „Туризъм“. Неслучайно разработихме инвестиционна карта в сектора за възможностите за инвестиции. И от друга страна, е свързано с подобряване качеството на продукта, за да може, когато имаме материалната база и качеството на продукта и на услугите, съответно успоредно с рекламата тогава постепенно ние ще променим една част от профила на страната, за да може да запълним и тази ниша, която я има във високия сегмент.

И в момента ние водим разговори с големи хотелски вериги, които да стъпят на българския пазар, като „Мериот“, като „Джумейра“, като „Тадж“. Надявам се съвсем скоро някои от тях да изпратят и предстои посещение за проверка на място за възможностите за инвестиции, изобщо техните брандове да стъпят в страната. От друга страна, ние сме длъжни да създадем условията за високо качество и за добро обслужване, които формират голяма част от продукта. И всички тези усилия вярвам, че ще дадат своя резултат в рамките на до пет години, така както това се е случило и в Хърватска, в Черна гора, в Испания, в Италия и във Франция. Ние нямаме интерес да се позиционираме само във високия сегмент, но имаме интерес да създадем условия да развиваме и този сегмент.

ГЛ: Да. Т.е. няма да изпъдим младежите…

НА: Разбира се.

ГЛ: Купоните на Слънчев бряг и…

НА: Ние имаме потенциал да реализираме всички видове продукти в сектор „Туризъм“, за разлика от други държави!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране