18.07.2018 | 20:43
От утре избиването на животни в Странджа продължава

Утре ще продължи евтаназията на животните в заразените райони, съобщиха от МВР. В Шарково от сутринта е жандармерия, която проверява всички пристигащи и излизащи от селото коли, пристигнаха и нови екипи за дезинфекция.

След 2 дни прекъсване обеззаразяването в селото започна отново. Екипът, който беше на смяна днес, разказа, че преди дни е бил заплашван от протестиращ. Опитали да повредят техниката им. Нямало полицай, който да им помогне.

Така описват нападателите: „Скъпи коли тука постоянно, мерцедеси, джипове… София, Варна, Пловдив, Търговище, въобще не са местни. Имаше такива с фланелки, които ходят по границите…”.

Блокадата край стадото на Тодорка Сакалиева продължава. Вътрешният министър призова протестиращите повече да не се събират: „Утре започваме да действаме по плана на БАБХ – каквото те кажат. И започваме със стадото на Баба Дора. Тя знае, предупредени са – където се появи нещо, отиваме, унищожаваме, дезинфекцираме, да не се притесняват – компетентни са хората, това правим от утре сутринта…”.

На няколко километра от Шарково, в Болярово, президентът се срещна с животновъди, вече загубили стадата си. От кризисния щаб увериха, че контролът в района ще бъде затегнат в следващите дни.

Директорът на агенцията по храните Дамян Илиев беше категоричен: „Ние ги обичаме и искаме да ги спасим. Но дали санкциите да са в едно село е по-различно от това санкциите да са в страната?” Държавата засилва контрола в районите с чума по животните. Заради заплахата и от африканска чума по свинете ще се построи специална ограда между Силистра и Дуранкулак. Според експертите, само така ще се попречи на дивите прасета да пренесат болестта от Румъния на българска територия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране