01.08.2015 | 21:05
Откъде са 7,5-те милиона лв. за хотела на Първанов в Кюстендил?
Скромната фирма АЙВИ финансирала президентския син с милиони
Ивайло Първанов

Синът на лидера на АБВ Георги Първанов – Ивайло, влиза в хотелиерския бизнес. Това стана ясно вчера, след като за това призна самият президент на България в периода 2002-2012 г. Пред БТВ той обяви, че синът му става съсобственик на хотел „Стримон спа“ в Кюстендил, като негов бизнес партньор ще е сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев – Марияна.

По непотвърдена информация спа-хотелът струва 7,5 млн. лв. Именно тук изниква въпроса от къде 27-годишният Ивайло Първанов разполага с такава сума с пари. Лидерът на АБВ разкри, че финансирането на сделката идва от събрани лични спестявания на сина му, помощ от родителите и изтеглен кредит, който е не повече от 200 000 лв., уточни президентът.

Сайтът „Биволъ“ обаче направи собствено проучване за произхода на парите. Ивайло Първанов обясни пред БТВ, че е изтеглил заем от фирмата АЙВИ-СМ, която се занимава със софтуер и поддръжка на компютърни мрежи, но също и с хотелиерски и рекламни услуги. В нея той се явява съдружник с брат си Владимир. До юли 2013 съдружник с братята е била и Мариана Добрева.

Оказва се, че АЙВИ-СМ отчита скромни приходи. Най-успешна е 2012 година, когато във фирмата влизат 299 000 лева. Компанията обаче е близка и до Кирил Добрев. Нейн сървър обслужва електронната поща на хотел „Белчин гардън“.  Той е построен под ръководството на Добрев.

Освен АЙВИ-СМ, съществува още и фирмата АЙВИ КОМЮНИКЕЙШЪНС със собственик Мариана Манолова. Заедно с Ивайло Първанов и Марияна Добрева, тя е част от борда на директорите на фирмата СТРИМОН-СПА, собственик на едноименния хотел. Освен това Манолова е представител и едноличен собственик на фирмата СТРИМОН КЛУБ, в чийто борд отново е Ивайло Първанов.

В изтеклата кореспонденция на Добрев, се вижда как се финансира АЙВИ КОМЮНИКЕЙЩЪНС. Това става с договори за пиар и издателска дейност свързана с дейността на БСП. Има и една фирма, близка до партията, която също участва във финансирането – ПОНС ХОЛДИНГ. Това е една от фирмите, избрана при правителството „Орешарски“ да строи неслучилия се проект „Южен Поток“.

ПОНС гравитира и около бургаския кмет Димитър Николов и е основен участник в далаверата със земите на къмпинг „Корал“.

5 коментара

  1. Андрешко.. каза:

    Крайно време е НАП ,Комисия по корупцията и..т.п. да се Сезират ,воглаве с Гл. прокурор и да се провери достоверността и цялата бъркотия на тая „гоцева“ история, …че изглежда напълно Неправдоподобнаа..и да излезе Истината….!?

  2. Бърдоквата каза:

    Е сега разбрахте ли как се започва с а,б,в,с и т.н.?

  3. М. Сто. каза:

    Противно, гадно и гнусно е да ги слуша и гледа човек! Време е прокуратурата и съдът да приложат законите в Р. България /одобрени от ЕС/. След намесата им огромна част от политици, държавни и общински чиновници, ръководители на фондации, НПО-та и партии трябва дълго да наблюдават небето на квадратчета, а държавната хазна за се издуе от конфискувани пари имоти и ценности. Време е на престъпните люде да им се забрани да заемат държавни и общински постове, както и да бъдат избирани в следващите 50 г.

  4. Диян каза:

    Кво се чудите откъде са парите му нали именно синът на гоце имаше депозит за 80млн.лв. в КТБ.Въпросът е защо и откъде бойко му ги възстанови и отговорите идват от само себе си.Гоце беше твърдо против фалита на КТБ,но в парламента гласува „за“ барабар с цялата група на АБВ,тоест боко му е гарантирал възстановяване на цялата сума.И идва въпросът откъде боко взе парите и става ясно,че това което твърдят Цв.Василев и останалите подуправители на КТБ,че в трезора е имало 600млн.евро.

  5. закуска каза:

    ами момчето спестявало от закуски. така е купен и другият хотел в Белчин бани. Вие пък кво завиждате? Ами закусвате всеки ден нали? докато първанови не закусват и затова са спестили за хотел.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране