18.12.2018 | 0:01
Отказаха български паспорт на кмета на Тараклия
Сбогом, България!, написа Сергей Филипов

Кметът на град Тараклия в Молдова Сергей Филипов е получил отказ за български паспорт. Новината бе съобщена в социалните мрежи от градоначалника на едно от най-многолюдните бесарабски селища, населени с нашенци по произход. „Сбогом, България! Мисля, че за моята прародина няма абсолютно никакви щети от това решение. МВнР на България ме подложи на някаква особена експертиза и ме призна за човек, който няма право на гражданство. Бог да е с вас! Увеличавайте населението си за сметка на тези, които плащат достойно за това. Унизен веднъж, няма да направя това отново!“, написа с огорчение Филипов.

Тараклия е в Южна Молдова и наброява 15 006 души, предимно бесарабски българи. Основан е през 1813 г. от наши преселници, напуснали домовете си след Руско-турската война от 1806-1812 г. На герба на града на български е изписан девизът „Българският дух е непобедим“, на фона на националния трикольор и българския лъв.

Междувременно много българи поднесоха извинения на фейсбук страницата на кмета Филипов заради българските управници, които са му причинили това унижение. Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък заяви вчера, че е изключително притеснен от информацията, че на кмета на бесарабския град Тараклия е отказано българско гражданство. Каракачанов нарече решението „унизително за българската държава“.

Кметът на бесарабския град е сред многото етнически българи, чиито молби за гражданство държавата бави или отхвърля. Води се и разследване за далавери при издаването на гражданство, като сред обвиняемите е и бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране