06.01.2017 | 3:49
Овчаров призова прокуратурата да провери борсовата търговия с ток
АЕЦ "Козлодуй" продава двойно-тройно по-евтино на определени фирми, заяви бившият енергиен министърът

Прокуратурата да провери сключваните на борсата за електроенергия сделки с тока то държавните АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“, тъй като те са двойно и тройно по-ниски от пазарните цени и поради тази причина за пръв път от десетки години ядрената централа ща реализира печалба от едва 1 млн. лв. при производство за 1 млрд. лв., а въглищната електроцентрала задълбочава още повече влошаването на финансовото си състояние. Това призова Румен Овчаров, бивш министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев и един от обвиняемите министри за изхарчените пари за АЕЦ „Белене“.

Според Овчаров близо един милиард киловатчаса електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“ от годишно производство за 14 млрд. кВтч се продава на държавната борса за електроенергия за симулиране на свободна търговия и това става на значително по-ниски цени от пазарните и от това се възползват определени фирми. Той призова прокуратурата да провери тези сделки, заради които АЕЦ „Козлодуй“ намалява драстично печалбата си, а ТЕЦ „Марица Изток 2“ „потъва“.

За сравнение 2015 г. бе приключена от ядрения оператор с печалба от над 82 млн. лв., а ТЕЦ „Марица Изток 2“ отчете негативен резултат от 72 млн. лв. Загуба. „Цяла година се упражняваме с борсата за ток, въпреки че на всички е ясно, че такава може да е рентабилна само в регионален мащаб“, каза Овчаров пред БНР в четвъртък.

„Кой я купува тази електроенергия на по-ниската цена? Някой ще провери ли кои са тези фирми? Кой им организира доставяне на електроенергия на значително по-ниски, преференциални цени? И какъв е ефектът за електроенергийната ни система от цялото упражнение? Ако трябва да се случи, да го направим така, че да се случи за полза на обществото“, заяви той.

Според него прокуратурата като е почнала с разследванията и обвиненията па АЕЦ „Белене“, а в последните дни и за сделката за остатъчния пакет от акции в ЕВН може да продължи с проверките в енергетиката и дори да ги разшири в икономиката. Дали прокуратурата ще провери и приватизацията на „Булгартабак“ – кои бяха консултантите, дали има манипулации, попита бившият министър и дългогодишен депутат от БСП.

Приватизацията на тютюневия холдинг неведнъж е била обект на парламентарни и медийни дискусии. След редица промени на собствеността на купувача на дружеството – регистрираната в Австрия „БТ Инвест“, която в момента е офшорна, се твърди, че „Булгартабак“ е на депутата от ДПС Делян Пеевски, който официално притежаваше 5 процента в холдинга, но през миналата година го продаде на свързана с него фирма.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране