16.07.2017 | 21:26
„П“-та и „К“-та на българското европредседателство
...Програма, Послания, Проекти, Принципи... абе давайте Парите и да не се разправяме

Водеща, НТВ: Кажете и вие ли сте сред хората, които се гневят напоследък, чуваме ги тези гласове, че разговорът за предстоящото българско европредседателство стига дотам – има ли злоупотреби с пари в НДК, за отношенията между Мирослав Боршош и Лиляна Павлова – и не продължава отвъд това?

Екатерина Захариева, МВнР: Аз съм от хората, които не се гневят, не мисля, че е правилен терминът, но съжаляват още отпреди казуса „Боршош и НДК“ за това, че по някакъв начин в публичното пространство преди това се говореше колко ще струва, какви мерки за сигурност ще се предприемат, а в същото време някак си нямаше толкова много дебат по целите, които си поставяме, по приоритета на председателството, какво това председателство дава на България, какъв шанс дава. За съжаление след казуса НДК още повече в тази посока се изместиха нещата.

В-ща: Т.е. този казус стана ли неприятна визитна картичка на България пред света, сега, в навечерието на европредседателството. Боршош го чакат в прокуратурата да обясни за едни 17 милиона как са използвани. 17 милиона, дадени за европредседателството, нали така?

ЕЗ: Парите, които са отпускани на НДК, са за европредседателството и съвсем скоро също отпуснахме още средства. Европредседателството не е сгради. Разбира се, че е важно къде ще се проведе, но европредседателството преди всичко е послания и уменията на България да постига баланс, съгласие, консенсус, солидарност между европейските държави…

В-ща: Да, де, ама през тази история със сградата някак си остава горчив вкус.

ЕЗ: От тази гледна точка, разбира се, че предизвикателство е за подготовка от чисто, аз го наричам хардуера, тоест подготовката на сградите, да подготвим колите. Защото те са много неща, храна… Но в същото време аз искам да уверя нашите съграждани, че ние сме готови почти изцяло с програмата. Разбира се, програмата ще бъде финализирана в края на годината, и то не защото ние не сме готови, а защото така вървят председателствата. Те вървят в тройка, както знаете, първа е Естония, и за да бъдем убедени какви точно досиета ще останат за нас, ние трябва да видим как върви председателството преди нас. Тоест какъв напредък ще има по тях, по кои ще се постигне съгласие в триалога, който е съвет-парламент-комисия. Така че имаме целите, имаме приоритетите, имаме подготвени екипите, защото това е дълго обучение. Имайте предвид, че то започна още миналата година. То не започва последните 6 месеца преди едно председателство…

В-ща: Остава съмнение, май не ме чухте, за визитната картичка, превръща ли се тази история…

ЕЗ: Не, не мисля.

В-ща: Защото, вижте, тук имаше сериозни обвинения, уволнен директор на НДК, той говори нещо много важно. Той каза: карат ме да подписвам обществени поръчки, под натиск, извън правилата за прозрачност. Всичко това притеснява ли външния министър на България…

ЕЗ: Мен ме притеснява, разбира се, че ме притеснява…

В-ща: Днес пътувате за Брюксел, отивате там, за да застанете пред колегите си. Ако ви кажат, абе, вие какво правите там с тия 17 милиона, дето уж са за председателството, а пък сега ще ги разследват. Какво отговаряте?

ЕЗ: Досега никой не ме е питал.

В-ща: Те са любезни в Брюксел, знам, по принцип, но обикновено в доклади…

ЕЗ: Не, не, знаете ли, истината е, че, любезни са, да, и ние трябва да бъдем любезни и в същото време обаче тогава, когато има проблем и виждат проблем, съвсем не се притесняват абсолютно директно да поставят въпроса. Както и ние не се притесняваме, когато виждаме проблем, да поставяме въпросите. Надявам се това да не бъде, как да го кажа, типично по нашенски, да изместим наистина една възможност, която има България, дебата истинския.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране