04.11.2015 | 0:03
Пак пробутват Кристалина Георгиева за шеф на ООН
Еврокомисарката ще играе соло за престижния пост

За пореден път в медийното пространство се лансира идеята зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева да оглави ООН, след изтичането на мандата на Бан Ки-Мун в края на другата година.

Говорителят на председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер Маргаритис Схинас е заявил пред електронното издание Евроактив, че са водени разговори по темата. „Председателят Юнкер и г-жа Георгиева обсъдиха възможността тази тема да излезе на преден план, но за момента зам.-председателят е съсредоточена върху настоящата си работа. Председателят високо оценява международния опит, уменията за преговори и огромния капацитет на Георгиева. Тя допринася с незаменима подкрепа в управлението на Европейската комисия във времена на предизвикателства“, заявява Схинас.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е официалният кандидат на България за поста шеф на ООН, номиниран от правителството на Пламен Орешарски. В началото на август външният министър Даниел Митов потвърди официално подкрепата на държавата за Бокова. Като аргумент тогава той посочи професионалните й качества и възможността тя да получи необходимата подкрепа сред държавите членки на ООН.

„За целта МвНР изпълнява залегналите приоритети по предварително изготвения план за кампанията на г-жа Бокова“, потвърди министърът. Месец по-късно по време на блиц контрол в Народното събрание и премиерът Бойко Борисов заяви, че има решение на Министерския съвет да подкрепи Бокова. „Като държава, това, което е било необходимо да го заявим, сме го заявили“, отсече тогава Борисов.

Слуховете обаче да се издигне Георгиева за поста витаят от няколко месеца. Държавата не може да номинира и двете.

3 коментара

  1. М каза:

    Сталинкааа

  2. Гого каза:

    Никога не може да спечели,само ще успее да намали тежестта на Бокова и ще вземе някакви пари и компенсаторен пост.
    Като комисар не е свършила никаква работа в полза на България, свидетелство са 30-те сребърника под формата на сегашния й пост.
    Да се прибира в БГ и да си заслужи мизерията както всички българи.

  3. Дюстабанов каза:

    Лелята да се прибира в България,стига е „плакала и ридала“за дереджето на съотечествениците ми,далеч от тях.Толкова по кадърни хора има от тази госпожа,за която държавата ни се грижи да живее в охолство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране