29.09.2016 | 0:01
Пак Путин е виновен или защо Ирина Бокова няма да стане генерален секретар на ООН
Антируското лоби в момента е много силно на Запад

Руското издание «Экономика сегодня» публикува коментар на научния сътрудник в Отдела за политически изследвания в ИМЕМО при Руската академия на науките Екатерина Шумицкая, която обяснява защо решението за смяна на Бокова с Кристалина изглежда неочаквано, но само на пръв поглед:

Слуховете за рокадата в бяха отдавна тиражирани в българската преса, започва коментариа си Шумицкая. Тя предполага, че има една единствена причина за тази ротация – това че Бокова е определяна като проруски кандидат.

„Освен това, експертите нееднократно припомняха дейността на баща й, който навремето е бил значима и влиятелна фигура в комунистическата партия на България. Такава кандидатура не устройваше управляващия истаблишмънт на България. Представителите на партия ГЕРБ от самото начало се обявиха за проевропейски политици. Те се опитват буквално да изпълняват всички предписания на Европейската комисия и Брюксел“ – изтъква политоложката.

Както отбелязва също така Шумицкая, в действителност популярността и списъкът със заслуги на Бокова изглежда доста авторитетно и шансовете й да заеме поста на генерален секретар са много големи. „Но симпатиите й към настоящата руска власт, а Бокова дори имаше лични срещи с Путин, не бяха пропуснати от българската преса“ – подчертава руската анализаторка.

Според нея, рокадата е станала възможна след консултации в София с брюкселски чиновници. „Разбирайки, че нито съветското минало, нито съвременните руски лидери сега не са популярни на Запад, България реши да смени кандидата си. За да увеличи шансовете си утвърди Кристалина Георгиева. Тя няма такава проруска репутация“ – казва Шумицкая.

Но прави уговорката, че що се отнася до професионалните качества, то Георгиева има повече опит от Бокова, но ако става дума за това, че понастоящем Западът и Русия трябва да наложат общ език на международната арена, в това число  в ООН, един компромисен секретар би могъл да се справи по-добре с тази задача.

Тя е категорична, че е по силите на Бокова да намери тази платформа, на основата на която може да стане възраждане на отношенията и за тази цел тя е по-подходящият кандидат.

„Друг въпрос е, че антируското лоби в момента е много силно на Запад и заемането на поста генерален секретар от нея при всички случи ще е доста сложно“ – резюмира  мнението си събеседничката на «Экономика сегодня».

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране