26.11.2015 | 19:47
Пълен смях! Цацаров накара Европейската комисия да го защити от медийни публикации
Шефът на ВКС настоя президентът да назначи комисия за проверка на скандала с подслушването

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска и получи официално защита от представителството на Европейската комисия в България във връзка с медийни публикации. Поводът е информация на „Медиапул“ за становище на анонимен източник от ЕК, изпратено в отговор на запитване на медията, в което се казва, че всички, замесени в скандала с подслушването на съдия Владимира Янева и доскорошната й подчинена Румяна Ченалова, трябва да се оттеглят, за да се извърши независима проверка. В записите от разговорите им името на главния прокурор се споменава многократно. Споменават се и шефът на Върховния административен съд (ВАС), членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и премиерът Бойко Борисов.

Главният прокурор вчера не присъства на ВСС, но пресцентърът му информира, че е попитал ЕК има ли становище за необходимостта от оттеглянето му и е получил следния отговор: „Медийни публикации, които твърдят, че ЕК призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни“. От „Медиапул“ публикуваха кореспонденцията си с ЕК, за да докажат, че имат отговор оттам, но запазиха източника си в тайна.

На ВСС правосъдният министър Христо Иванов предложи публикуваното от „Медиапул“ да бъде обсъдено и това предизвика голям скандал. Председателят на ВАС Георги Колев поиска обсъждането да се отложи, а Ясен Тодоров прочете становището на представителството на ЕК. Калин Калпакчиев обаче заяви, че проверка трябва да се направи, и каза, че темата се измества с „евтини пропагандни номера“. Това ядоса Колев, който го обвини, че е във връзки с определени групи и медии, които провокирали всичко това.

Независими експерти да проверят скандала със записите, призова председателят на Върховния касационен (ВКС) съд Лозан Панов. Подобно на Съюза на съдиите и той заяви, че президентът Росен Плевнелиев трябва да сформира комисия с представители на трите власти. „Вече идваме до онзи институционален вакуум, в който няма как прокуратурата да тръгне да прави разследване, след като вече по някакъв начин името и на главния прокурор също е замесено“, каза Панов и добави, че моралът стои над закона.

Президентът обаче отговори, че не може да разпитва, да възлага експертизи, да оценява доказателства и дори и да се състави подобна комисия, тя не би имала средствата, с които да достигне до обективната истина. Според Плевнелиев ВСС и прокуратурата следва да изяснят цялата истина обективно, прозрачно и бързо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране