27.03.2017 | 0:36
Паралелно преброяване: ГЕРБ увеличава преднината си, „Воля” влиза на косъм
Това сочат резултати от 100% обработени протоколи при паралелно преброяване, извършено от „Маркет линкс”

ГЕРБ печелят 34% на днешния вот, а БСП изостава с 6%, сочи 100-процентово паралелно преброяване на „Маркет линкс”, поръчано и финансирано от bTV. ,Обединените патриоти печелят 9,3%, а ДПС – малко под 9%.

Най-голяма обаче е интригата с резултата с резултата на „Воля”, формацията на бизнесмена Веселин Марешки, която при тази извадка печели 4,01%. Останалите партии са все по-сериозно под бариерата – ДОСТ, Реформаторски блок и „Да, България”.

Следващите данни няма да са от социолози – вече ще постъпват от ЦИК. Ситуацията е много деликатна, тъй като това са извадкови данни. Какъв е резултатът, ще покаже окончателното преброяване на гласовете. По-скоро бих очаквал „Воля” да бъде част от следващия парламент”, коментира Добромир Живков от „Маркет линкс”.

„Опитът показва, че са възможни отклонения – всяка такава извадка може да има отклонения от порядъка на 2,5 до 3%, а при по-ниски дялове – 0,5 – 0,8%. Нещата в момента не може да се кажат категорично”, подчерта той. „Коалицията „Реформаторски блок и „Глас Народен” стартира добре, имаше постоянно присъствие близо до 4-те процента, но паралелното преброяване промени картината и това е показателно за реален резултат под бариерата. По различен начин стоят нещата за „Да, България”, защото динамиката на резултата при тях беше обратна – в по-късните часове показаха по-значимо електорално присъствие, а и това ще бъде допълнено с гласове от Западна Европа и страни отвъд океана. Трудно е да се прогнозира как тези гласове могат да повлияят, тъй като „Да, България” са далеч от бариерата”, добави Живков.

Относно резултата на ДОСТ той призна, че е имало подценяване в повечето проучвания към тази партия, но то било обяснимо с нежеланието на поддръжниците ѝ открито да се манифестират. „Със сигурност гласовете от Турция ще повлияят на ДОСТ. Макар това да е интуитивно казано, от партиите, които сега изглеждат под 4-те процента, ДОСТ има по-голяма вероятност да попадне Народното събрание”, смята той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране