11.01.2017 | 16:53
Парламентът отказа на БСП рестарт на АЕЦ „Белене“
БСП получи подкрепата на АБВ, "Атака" и Български демократичен център-Народен съюз,

Парламентът отхвърли в сряда предложението на БСП да се отмени решението на Народното събрание за спирането на строежа на АЕЦ „Белене“ от март 2012 г., за да може да се възобнови изграждането на ядрената централа и това да стане с държавно участие. Против идеята бяха 64 от народните представителите, 24 се въздържаха, а 50 депутати бяха за възраждането на ядрения проект. БСП получи подкрепата на АБВ, „Атака“ и Български демократичен център-Народен съюз, но гласувалите против депутати на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотите плюс въздържалите се хора от управляващата ГЕРБ бяха достатъчни за отхвърляне на решението. От ДПС не се включиха въобще в гласуването.

Социалистите искаха парламентът да възложи на Министерския съвет да осигури реализацията на проекта като защити националния интерес и на практика предлагаха задействане на обратния механизъм при стопирането на строежа, когато първо правителството реши да прекрати всички дейности, а после това бе потвърдено с отделно решение на парламента.

Таско Ерменков от БСП защити искането с тезата, че страната ни има нужда от нова базова мощност, “ която очевидно не може да бъде заменена от фотосолари и вятърни централи“. „Електроенергийната система на България работи на предела си. Ако всичко е наред, защо молим Румъния, евентуално, да внасяме от там електроенергия? Защо от износител на енергия, днес се превръщаме във вносител?“, попита Ерменков, възползвайки се от данните от последните два дни, че заради повишеното в студа потребление доставките на ток са на ръба. Във вторник обаче енергийният министър Теменужка Петкова предупреди социалистите да не правят прибързани изводи за нуждата от АЕЦ „Белене“.

„В момента има извършени дейности и закупено оборудване за над 3 млрд. лв. (според статистиката на енергийното министерството досегашните инвестиции в проекта са за 2.5 млрд. лв. – бел. ред.) и единственият начин те да бъдат възвърнати на хората е да се превърне в инвестиция и да се реализира проектът”, смята Ерменков. Затова и, по думите му, парламентът трябва да отмени решението си за прекратяване на ядрения проект.

В защита на АЕЦ „Белене“ се изказа и съпартиецът му Румен Гечев, който обяви, че грантаджии получават пари срещу това да съсипват българската икономика, да направят подчинена българската енергетика, „за да им пушат коминчетата от „Марица – Изток” 1 и 3”, но БСП нямало да позволи това. Валентин Николов от ГЕРБ посочи, че дебатът по АЕЦ „Белене“ е предизборен. По думите му повечето аргументи няма да са в посока експертиза, а в посока кои избиратели искат да се привлекат. „България има възможност да покрие настоящите си (енергийни) нужди, дори да изнася“, каза още той.

Според колегата му Делян Добрев парламентарният дебат за АЕЦ „Белене“ е излишен, тъй като предложението на БСП е за отмяна само на едното от решенията за спиране на проекта – това на Народното събрание, а правителството в оставка не може да вземе съответно подобно решение.

БСП не са пионер в опитите за реализация на вече произведеното оборудване за ядрената централа, защото преди месец Министерски съвет е започнал работа по това, допълни Делян Добрев. Правителството в оставка взе решение за извършване на технико-икономически и правен анализ за възможностите за използване на придобитото оборудване за изграждане на АЕЦ на площадката „Белене“, на пазарен принцип, без пряко или косвено участие на държавата, без държавна гаранция и без ангажимент от страна на държавата за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на произведената електрическа енергия, примопниха от ГЕРБ.

Мартин Димитров от Реформаторския блок попита БСП защо искат да поставят страната ни в риск, както и ГЕРБ защо искат частен инвеститор да строи централата. Той се обяви против възобновяването на проекта и дори поиска парламентът да потвърди спирането му. Цялата сметка за АЕЦ „Белене“ досега и арбитражното дело са платили данъкоплатците, за инвеститори само се говори, коментира Мартин Димитров. Дори и да се намери инвеститор, поетапно разходите ще бъдат прехвърлени на държавата, предупреди той. По думите му няма отговор и къде ще бъде изнасян произведеният ток. „Белене“ винаги е струвало над 20 млрд. лева, които БСП иска да похарчи от държавния бюджет, заяви депутатът от РБ.

Румен Гечев го репликира, че електричеството е стандартна стока и когато го произвеждаш на по-евтина цена, можеш да го изнасяш и в страни с централи. Бразилия като произвежда много кафе да си го изхвърля в морето или го изнася в други страни, прояви опит за остроумие той.

2 коментара

  1. Ivan Maslinkov каза:

    Moiat skromen savvet e da ne se burza s AEZ Belene.na lice stoiat tri varianti:
    1)da se potursi kupovach
    2) da badat dobaveni mashinite vuv AEC Kozlodoui
    3) ako niama nikakva izgoda da prodalji stroeja na Belen dodre da se prouchi vaprosa dali Zagubite za Stranata shte budat po – malki ako masjnite se predadzt bezvuzmesdno na dostavchika?
    Ne e igrachka da se otneste lekomislenno s mashini koito stoiat po nai bezotgovoren nachin na „SKLAD“
    Ivan Maslinkov

  2. Ivan Maslinkov каза:

    Malko mi e neudobno che zapochvam dz se povtariam,no,se nalaga!
    Na novoto pPravitelstvo e neobhodimo edna iasna programa izgradena vurhu bazata na edna iasna kartina na IKONOMICHESKOTO POLLOJENIE NA STRANATA.
    1) iasna kartina na ostanalat chast ot niakogashnata INDUSTRIA
    2) da se iziasni nalichniat PAZAR
    3 ) iasna socialna progrzma, Otochniavane na kolichestvoto i profesionalnta
    formatiia na raspolagaemata rabotna sila v Strznato
    4 ) pealna ocenka na razpolagaemite finansovi vazmojnosti , taka sushto investicionnit vuzmojnosti v Stranata
    5 ) na bazata na edin pealen analiz bi moglo da se izrrabitiat realni prognozi,
    6) chak sled nalichieto na lasna kartina moje da se zaposchne planirane i organizirane na „vuzstanovitelnata Akciia “ na stranara,sled koito moje da se ptistupi kum izrabotkata na Nacionalna ikonomicheska programa.
    Viarno e che Energetikata e bazisna osnova na vsiakz ikonomika no shte dude absoliutno pogreshno da se sapochvt slepeshkata deinosti kato naprimer AEC Belene
    i drugi podobni obekti.Takuv bezplanov i stihien podhod govori za naliche na nekompetentnost.
    Vajnto e razumno da se podhojda sus blagostoianieto na horata -tova shtd reche
    Profesionalen podhod kum upravlenieto na stranata.Da ne se zabravia,che za izpulnenie na tazi ogromna zadacha ,koiato stoi pred vsiako Pravitestvo e neobhodimo mnogo vreme, vuv vsichki sluchai niakokokratno poveche godini v sravnenie s edi prezidentski mandat.
    Atomnata centrala Belene e edno nedorazumenie koeto ne biva da otvlicha vnimanieto
    ,a taka sushto idealistichno fantastichnite debati vurhu viatarnite melnici
    Ili perpetualnat sluncheva energiia.Sega e oshte mnogo rano da se vrushtame varhu fantaziita na Don Kihot ot Lamancha…
    Ne iskam da budia pesimist no tazi zadacha ne e prosta i ziskva mnlgo uusilia na
    cial edi Narod ,koito ima pravoto da jkvee dobre ishtastlivo.
    Mejduvprochem niama nikak da bade izlishna edna nacinalna diskusiia po tezi taka vajni problemi.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране