08.07.2015 | 0:34
Парламентът откри: КТБ е била личният банкомат на Цветан Василев
На фирми бушони били раздадени над 3.5 млрд. лв.

Сложна схема от кухи кредити, фирми бушони и свързани лица е довела до източването на 4 млрд. лева от КТБ и фалита й.

Това се твърди в доклада Временната анкетна комисия за проверка на Корпоративна търговска банка (КТБ). Докладът е внесен в деловодството на парламента в края на работния ден.

Депутатите пренесоха на хартия твърденията си, че в продължение на години Цветан Василев е използвал КТБ като персонален банкомат. Според доклада банкерът – мажоритарен акционер, основно е финансирал сам себе си, като огромна част от отпуснатите кредити били раздавани срещу малко или никакво обезпечение на фирми, свързани помежду си и със самия Василев. Много от тях били създадени броени месеци, преди да получат милионни заеми. Често одобрението се давало буквално в деня на искането, посочва Нова тв. След това милионите се връщали обратно през други фирми, за да финансират бизнес начинания на собственика и кръга му.

На фирми бушони били раздадени над 3.5 млрд. лв.А за да има пари, се привличали нови и нови депозанти с нереално високи лихви.

С допускането и непресичането на тези практики се е дала възможност банката да функционира като пирамида, заключава анкетната комисия. В доклада като виновници за фалита на КТБ са посочени и ДАНС, КФН и БНБ. След гласуването в пленарната зала докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, за да улесни работата по делото.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране