20.08.2018 | 14:53
Парламентът ще заседава извънредно заради „Олимпик“

От БСП настояват Бойко Борисов да даде в НС обяснения за Търговския регистър

Председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Народното събрание на 21 август, вторник. То е насрочено за 13.00 часа, съобщиха от пресцентъра на парламента.

По-рано днес парламентарната група на „БСП за България“ внесе в деловодството на парламента 61 подписа за свикване на извънредно заседание. Предложеният дневен ред предвижда депутатите да разгледат проект за решение по казуса с отнетия лиценз на застрахователно дружество „Олимпик“, заради което 200 000 души останаха без платената си „Гражданска отговорност“. Освен това социалистите настояват  министър-председателят Бойко Борисов да бъде изслушан във връзка със срива на Търговския регистър.

Искането беше внесено лично от лидера на левицата Корнелия Нинова и още няколко нейни колеги. То е подписано от почти цялата парламентарна група на БСП, която е съставена от 79 народни представители. С това от опозицията спазват изискването на Конституцията искането за извънредно заседание да бъде подписано от една пета от състава на парламента. Предложението за дневен ред е другото изискване за свикване на заседание.

Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента председателят е длъжен да насрочи заседанието не по-късно от 7 дни след постъпване на искането, независимо от това дали Народното събрание е във ваканция, или не.

Междувременно днес Върховната касационна прокуратура съобщи, че е възложила на ДАНС да извърши проверка на обстоятелствата около прекратяването на дейността на базирания в Кипър застраховател „Олимпик“. В същото време финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ГЕРБ и правителството настояват за оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн-Гури, въпреки че комисията по закон е независима и кабинетът няма право да се меси в решенията ѝ. Горанов обаче не каза нищо за отговорността на шефката на комисията Карина Караиванова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране