29.06.2016 | 16:11
Парламентът си избра тройкаджия за независим икономист на КЗК
Олигархът Красимир Ковачки се уреди с лоби и в антимонополния орган

Красимир Зафиров бе избран от парламента за член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), въпреки че завършва висшето си образование „Право“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със среден успех от следването „Добър“ 3,88 и среден успех от държавните изпити „Добър“ 3,50. Това показва справка на сайта на Народното събрание.

По-рано днес 142 народни представители от всички парламентарни групи освен „Атака“ гласуваха доверие на Зафиров. Той бе издигнат от „Българския демократичен център“ (БДЦ) – бившата „Лидер“. Политическата формация се счита за приближена до енергийния бос Христо Ковачки и влезе в 43-ото Народно събрание в коалиция с „България без цензура“ на Николай Бареков.

От справката става ясно още, че Красимир Зафиров е получил „Среден“ 3 по следните предмети: Финансово право, Управление на народното стопанство, Семейно и наследствено право, Наказателен процес, Граждански процес, Криминалистика, Обща икономическа теория, Теория на държавата и правото, История на българската държава и право, Международно публично право, Облигационно право, Финансово право, Управление на народното стопанство и Семейно и наследствено право.

Оценка „Отличен“ 6 Зафиров е получил по Философия, Правни проблеми по опазването на околната среда и Държавно право на социалистическите страни. Новият член на антимонополния регулатор е взел държавните си изпити със „Среден“ 3 и „Добър“ 4 съответно по Гражданско право и процес и Наказателно право и процес.

В автобиографията си Зафиров е записал, че от 1999 г. до момента работи като адвокат на свободна практика, като има опит в сферата на корпоративното, търговското и дружественото право. Също така извършване на правни консултации и процесуално представителство по граждански търговски дела, регистърни производства, изготвяне на договори за строителство и продажба на недвижими имоти. Пише, че владее на „добро“ ниво италиански, руски и английски.

За сметка на него парламентът отхвърли изтъкнатият икономист Георги Ганев, предложен от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Кандидатурата му не бе одобрена, след като БСП и ДПС гласуваха „против“, а ГЕРБ се въздържаха. Ганев е завършил в „Оксфорд“ и е старши асистент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Програмен директор в Центъра за либерални стратегии.

„Днес ме притеснява дали фигурата на независимия експерт, единственият подкрепен от неправителствения сектор, на когото никой не може да се обади и да диктува как да постъпи, няма това да притесни част от българския парламент. Сигурен съм, че и тука има партийни договорки. Само като погледна някои колеги и вече съм сигурен… Знаем си, знаем си се… „, предрече още преди гласуването депутатът Мартин Димитров.

„За втори пореден път, КЗК‬ е избрана от мнозинство в състав ГЕРБ, БСП и ДПС. И за втори пореден път – без оглед на биография и качества, а единствено – партийна и корпоративна послушност. Само един пример – с най-много гласове е избрана номинацията на Румен Овчаров (представител на правителството в „Лукойл“), а най-малко гласове получи международно признатият учен, кандидат на четири неправителствени и професионални организации – д-р Георги Ганев“, коментира и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране