24.02.2018 | 11:25
Първанов: Гинка от Пазарджик може да купи и АЕЦ „Белене“
Президентът (2002-2012) нарече подалата оставка Теменужка Петкова „бушон“

„Тази сделка не буди доверие в обществото и потребителите“.  Коментарът е на президента (2002-2012) и основател на партията АБВ Георги Първанов. В студиото на Нова телевизия тази сутрин той припомни ролята на държавата в този сектор: „Съмнението остава и ако от другата страна имаме държава, защо България не проявява интерес? Ние няма да се намесваме в правилата на сделката, но държавата трябва да защити своя интерес и интереса на тези 3 млн. потребители. Има много неща, които чакат своя отговор. На първо място това е въпросът „Кой?”.

Георги Първанов намери начин да анонсира организираната от АБВ дискусия за бъдещето на проекта за АЕЦ „Белене“: „Гинка от Пазарджик може да купи и АЕЦ „Белене“, пошегува се Първанов. Той подчерта, че Теменужка Петкова е подала оставка и е понесла ситуацията „хладнокръвно и спокойно“. „Това засили съмнението, че тя е един бушон“.

Първанов подозира, че оставката на Петкова е свързана не само със сделката за ЧЕЗ, но и с провелата се същия ден среща между Цветан Цветанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов. „Може би оставката да е свързана с преговорите между ГЕРБ и техните коалиционни партньори. Не бих се изненадал, ако наследникът на Петкова на поста бъде от Обединените патриоти“, прогнозира Първанов.

По повод енергийните проекти той коментира:  „Аз не поставям АЕЦ „Козлодуй” като алтернатива на АЕЦ „Белене”. Нека да се работи по двата проекта. На Белене имаме готова площадка. Имаме реактор, който е построен точно заради тази площадка. Тепърва проучванията трябва да продължат, да се търсят лицензи. Тоест, забавянето ще бъде повече от 10 години. Време, в което ние вече трябва да произведем ядрена енергия. Така че без да отричам варианта за седми блок в АЕЦ „Козлодуй”, а още повече, че там имаме свръхнатовареност – имаме 6 реактора, от които два работещи и четири се извеждат. Така че много по-сигурно е, ако говорим за сигурност, АЕЦ „Белене”.

Първанов не одобри свалянето на Валери Жаблянов от БСП от поста на зам.-председател на Народното събрание заради негово изказване в полза на Народния съд. „Не може да се иска оставката на депутат, заради изразено мнение, дори и то да не се споделя от преобладаващата част от парламента и обществото“. Първанов каза още, че „има крещящо двоен стандарт в отношението към периода до 9-и септември 1944 г. и след 9-и септември 1944 г“ – коментарът бе по повод новите учебна програма, която засилва изучаването на периода на комунизма.  „Аз съм за това да се покаже насилието в лагерите, репресиите. Но ако ги има след 9-и септември, защо ги няма в учебниците преди 9-и септември 1944 г.”, попита Първанов.

1 коментар

  1. Боже каза:

    А, ти още един хотел!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране