26.04.2015 | 16:08
Първанов поиска оставките на петима министри
Лидерът на АБВ настоява и за рестарт на проекта "Белене"

Пет министерски оставки поиска официално от трибуната на конгреса на АБВ новият й стар лидер Георги Първанов. Бившият президент ще настоява да си отидат министрите на енергетиката, икономиката, външните работи и отбраната. С изказването си пред делегатите обаче Първанов увеличи списъка с още едно име – Тодор Танев, титуляр на образователното ведомство.

Според лидера на АБВ Николай Ненчев е „слаб“, Даниел Митов е „вреден“, а Теменужка Петкова е „безпомощна“. Икономиката била „в застой“, а в образованието се случвали „странни неща”.

Първанов посочи и мотивите си да иска оставки – в енергетиката само се инкасирали загуба след загуба, в икономиката – не се случвало нищо освен чистки и реализация на съпартийци, външната ни политика – само пренасяла автоматично решения на ЕС и НАТО, без да отстоява националните интереси, а в отбраната – това, че въоръжаването ще е натовско, не гарантирало сигурност.

Освен срещу министрите на Реформаторския блок, новият стар лидер се изказа остро и срещу ГЕРБ. Той направи кратка ретроспекция на отношенията на АБВ с партията на Бойко Борисов, като припомни, че в началото те се отнасяли с „високомерие и пренебрежение”, заради което Първанов обявил замразяване на диалога. След този му акт от ГЕРБ се поправили, но прогнозата му към днешна дата все пак била „скептична”.

„Лимитът на АБВ за управленски компромиси се изчерпва. Не може на нас да се гледа като на пето колело. При толкова много пробойни не мога да кажа, че правителството е стабилно. В Народното събрание винаги има партия, която да спасява положението – дали ДПС, или друга… Затова имаме основание и самочувствие да поискаме ремонт в кабинета”, каза Първанов.

Оставките, които той поиска, не бяха обвързани с условие за продължаваща подкрепа на партията за кабинета. Но допълни, че в редиците на формацията имало достатъчно добри хора, които могат да оглавят тези министерства. Това обаче не била целта. Толкова на брой министри АБВ можело да има, след като се пребори за повече гласове на следващите парламентарни избори.

Новият стар председател обаче постави други условия, за да остане партията му в управляващата коалиция. Сам ги нарече „пролетна политическа офанзива”.

Първото от тях е да се даде ход на социалната реформа, изготвена от вицепремиера на АБВ Ивайло Калфин.

Второто – да има решителни промени в енергетиката, за които партията щяла да предложи план за действие. Основната част в него е започване на парламентарни действия за рестарт на проекта АЕЦ „Белене”.

Третото условие е осъществяване на контрол по изпълнението на новите заеми, като тук Първанов визира заема от 16 млрд. лева, който доведе до раздор между него и парламентарната му група и го провокира да подаде оставка като лидер на АБВ.

Четвъртото условие за подкрепа на кабинета е приемането на програма за българското село. Точка, записана в управленската програма, по която обаче няма никакви мерки до момента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране