19.09.2017 | 0:01
Пътната агенция сезира ДАНС за фалшива новина за тол системата
Победителят в скандалния търг за над 200 млн. лв.все още не е известен

Председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Дончо Атанасов ще сезира утре ДАНС и прокуратурата за разпространена фалшива новина, че е избран изпълнител на тол-системата в България. Това заявиха в официално от АПИ след като в информационни агенции бе съобщено, че вече е определен консорциумът, който ще изгради тол-системата. Става въпрос за фалшива информация и разпространен от името на АПИ „документ“ с фалшив подпис и печат, подчертаха от пътната агенция. Оттам допълват, че работата на тръжната комисия продължава.

Обществената поръчка за въвеждането на тол-система у нас се точи от април миналата година. Според условията тежките камиони трябва да плащат за изминато разстояние многократно по-високи такси от сегашните, а за леките автомобили трябва да се въведе електронна винетка по време. Освен досегашните седмична, месечна и годишна винетка, се предвижда да има и еднодневна и тридневна винетка. От момента на обявяването си поръчката непрекъснато се обжалва, както за самата процедура, така и за изключително късите срокове за подаване на оферти. Най-фрапиращият случай бе преди около три месеца, когато АПИ, след произнасянето на КЗК за поредното обжалване, обяви срок за подаване на оферти от едва 24 часа.

Все пак 6 компании и обединения подадоха оферти в края на май, като две от тях се явяват самостоятелно, а останалите са в обединения. Офертите по обществената поръчка на прогнозна стойност 200 млн. лв., бяха отворени в средата на август. В оценителната комисия участват представители на АПИ, МВР, агенцията за електронно управление, финансовото и регионалното министерство и петима външни експерти.

Заради непрекъснатите обжалвания от регионалното министерство се заканиха да търсят компенсации от фирмите, оспорващи процедурата. Заговори се и за намерения държавата сама да изгради системата и да я оперира. Готвят се и промени в Закона за обществените поръчки именно срещу възможността всяко обжалване да спира процедурата.

1 коментар

  1. Haydutyn каза:

    Едновременно Тол система и винетна система – двойни разходи за администриране и всичко за наша сметка.
    В Германия преди 8 години отмениха винетките защото са несправедливи и въведоха Толл, ама за над 12 тона. В България щели да въвеждат“Матрицата“,Другата грандиозна измишльотина винетна система важи за цялата страна като в Молдова и Румъния.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране