16.07.2017 | 21:42
„ПатрЕотите“ поискаха Българската банка за развитие
Икономическият министър ще упражнява правата на държавата в общото събрание на акционерите

Българската банка за развитие (ББР) преминава в сферата на влияние на по-малкия коалиционен партньор в управлението – „Обединени патриоти“ (ОП). Това ще стане с промяна в Закона за ББР, според която представител на държавата в институцията ще бъде икономическият министър, а не финансовият, както досега. Така глас в управата й ще получи Емил Караниколов, който влезе в правителството от квотата на „Атака“ и пое икономическия ресор вместо шефа на финансите Владислав Горанов, който е от квотата на ГЕРБ. Законовата поправка беше внесена в парламента от Министерския съвет в края на миналата седмица с подписа на вицепремиера Валери Симеонов – един от тримата съпредседатели на ОП.

В мотивите към законопроекта е посочено, че основата задача на ББР е да стимулира малки и средни предприятия, което съвпада с правомощията на икономическия министър да ръководи, координира и контролира националната политика спрямо малките компании. Ако влезе в управата на банката, ще се подобрят координацията и ефективността на държавните политики в този сектор, смятат вносителите.

Конкретните промени предвиждат икономическият министър да упражнява правата на държавата в общото събрание на акционерите. На него институцията ще предоставя и годишния отчет за дейността си. Отговорността за 3-годишната стратегия на банката, която досега икономическият министър споделяше с финансовия министър, остава единствено негова. Той ще разглежда и предложенията на надзорния съвет, засягащи искания за получаване на държавна гаранция за заеми, с които банката финансира дейността си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране