18.01.2018 | 11:37
Патриотите: Истанбулската конвенция е незаконно внесена в Министерския съвет
Цачева не спазила процедури по законодателството, когато я депозирала за гласуване

Обединените патриоти застанаха пред медиите в парламента, за да заяват още веднъж, вече трите партии заедно, че нито с превод, нито без превод имат намерение да подкрепят спорната Истанбулска конвенция. Това заяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който направи уговорката, че депутатът от НФСБ Борис Ячев се е изказал вчера в лично качество.

Шефът на ПГ на ОП даже направи опит за цензура, като укори някои медии, че  извадили фалшиви заглавия от изказването на Ячев. Той обаче е в ръководството на ПГ и през цялото време говореше в множествено число от името на Патриотите. Ячев разбуни парламентарната група преди ден, след като пред куп медии в Народното събрание заяви, че няма причина ОП да откажат ратификация, ако новият превод на Съвета на Европа изчисти притеснителните за тях текстове.

Днес обаче и той излезе на трибунката с Волен Сидеров и Искрен Веселинов от ВМРО, за да каже ясно обратното – че и преводът няма да бъде подкрепен от всички депутати на НФСБ. Той припомни, че позицията анти конвенцията е изразена и защитена от лидера на партията и вицепремиер Валери Симеонов още преди две седмици.

Патриотите отново се обърнаха към ГЕРБ да проявят разум и да изтеглят Истанбулската конвенция. Те представиха и законови аргументи за това. Оказало се, че правосъдната министърка Цецка Цачева не спазила законови изисквания за предварително разглеждане на бъдещи законови промени в Семейния кодекс и в Конституцията, които ще последват приемането на конвенцията от Народното събрание.

„Ние се обръщаме с призив към партия ГЕРБ да изтегли тази конвенция, да не я вкарва в парламента, поради редица несъответствия и закононарушения“, каза Сидеров. „В процедурата на фаза подготовка законовите промени във вътрешното законодателство, които следват от международен договор, трябва да бъдат предварително заявени и обсъдени. Това не е сторено. Тази подготовка не е направена, поради което неправомерно е направено предложението на МС“, разтълкува и юристът Явор Нотев от „Атака“, който е и зам.-председател на парламента.

На въпроса, ако ГЕРБ не отстъпят за конвенцията, дали това ще развали коалицията, Сидеров успокои, че такова решение ще се взима в колективен формат. Но нашият призив към ГЕРБ е отправен с добронамереност, не с озлобление и деконструктивна цел, а да осъзнае, че е належащо да се изтегли, коментира Волен Сидеров. Може би някой напира, може би има някакви лобистки кръгове, изказа още подозренията си той и натърти, че няма нужда повече управляващата партия да ни занимава с конвенцията. „С две думи – нашият съвет е ГЕРБ да изтегли тази конвенция и да не занимава повече Народното събрание с нея, имаме много по-важни въпроси и проблеми, свързани с живота на българите“, заключи лидерът на ПГ на ОП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране