16.09.2018 | 0:02
Патриотите пак се прегърнаха
Волен Сидеров е получил от коалиционните си партньори подкрепа като председател на парламентарната група на "Обединени патриоти"

След почти тримесечни шумни разправии, лични нападки и обвинения партньорите от малката коалиция се сдобриха. Явно в главите им присветна някаква сигнална лампичка, че в напрегнатата обстановка, ако пресолят манджата с ожесточените си скандали, може наистина да обърнат лодката на властта.

В началото на отиващата си седмица лидерите на НФСБ, „Атака“ и ВМРО – Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, се събраха на тежък политически съвет, за да изяснят недоразуменията и разминаванията помежду си. След няколко часа те излязоха спокойни и почти съгласни един с друг.

Волен Сидеров е получил от коалиционните си партньори подкрепа като председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“. Депутати споделиха, че вицепремиерът Валери Симеонов обещал да не му иска повече оставката. От своя страна водачът на „Атака“ също дал обещание да не иска оставката на Симеонов като заместник-министър-председател и член на кабинета на Бойко Борисов.

Взето е също така решение, че съветът на коалицията подкрепя действията на министрите от квотата на Патриотите в правителството. Освен това подкрепа получава и управленската програма на кабинета и съответно представителите на ГЕРБ в него. Според политическия съвет от управленската програма зависи пълният мандат на управляващите.

По всичко личи, че основна тема на събирането е било изглаждането на търканията между Сидеров и Симеонов и заздравяване на малката коалиция, за да не се клати и голямата. По въпроса за поисканите и получени от премиера три министерски оставки обаче Патриотите си останаха на различни позиции. НФСБ не отстъпи от становището си, прието от Националния им съвет, че ще гласува против тях, но ще подкрепи наследниците. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също изрази несъгласие, че Радев, Нанков и Московски трябва да си отидат заради тежката катастрофа край Своге със 17 жертви, но заяви, че партията ще уважи желанието на министър-председателя. А Волен Сидеров изцяло застана зад решението на Бойко Борисов и дебело подчерта, че министрите са от квотата на ГЕРБ и премиерът е в пълното си право да ги смени, когато поиска, без да се съветва с по-малкия коалиционен партньор. Нещо, срещу което вицепремиерът Валери Симеонов беше реагирал в остра декларация няколко дни по-рано, обвинявайки Борисов в едноличен стил на управление. Което пък предизвика поредната разправия между него и Сидеров.

Всъщност принципното съгласие, че оставките на Радев, Нанков и Московски трябва да бъдат приети, беше постигнато на коалиционен съвет между ГЕРБ и Патриотите в понеделник (10 септември). Тогава бяха обявени и имената на тримата нови министри – Петя Аврамова, Александър Манолев и Младен Маринов.

„Извлекли сме си поука, ако се налагат следващи промени, те да бъдат първо консултирани и съгласувани с партньорите ни, независимо че са от квотата на ГЕРБ“, обяви след заседанието председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Въпреки че осемте депутати от НФСБ ще гласуват против трите министерски оставки, това по никакъв начин не влияело на стабилността. И не променяло общата цел на ГЕРБ и Патриотите за четиригодишен пълен мандат.

Помиряването на Патриотите сякаш е малко позакъсняло, ако се съди по последните социологически проучвания. Кризата във властта от последния месец (и острите пререкания на Волен Сидеров и Валери Симеонов) най-сериозно е ударила „Обединени патриоти“. Те са загубили над 3 % от електоралния си потенциал.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране