06.10.2015 | 9:13
Пациентите ще влизат в болница след пръстов отпечатък
Българските граждани на годишна база вкарваха в турските болници около половин милиард

Здравният министър Петър Москов информира подробно за пътя, по който можем да влезем в болница по линия на НЗОК. В сутрешния блок на Нова телевизия той заяви, че Касата „живееше в едно особено състояние и не изпълняваше контрол“.

„Това сега ще се промени“, каза Москов. По повод на рязането на клинични пътеки той каза, че това е обвързано със закупуването у нас на модерна апаратура без аналог в Източна Европа за лечение на ракови заболявания – с високотехнологичен лъч. Българските граждани на годишна база вкарваха в турските болници около половин милиард, част от Фонда, част от джобовете си, припомни той. „Правителството и държавата ликвидира тази нужда, сега имаме високотехнологична апаратура и потокът трябва да се обърне“, каза Москов.

„За да има пари в нашата НЗОК и ще ползваме апаратурата, трябва да има приоритизация. Ще наложим отдавна забравените критерии за вписване и изписване в болница. В самата Наредба ще бъдат разписани тези ясни критерии. Нито едно от действията не е насочено към спестяване, а към ефективното използване на нашите пари. Според допълнителния пакет ще има планиран прием за болницата, която сме избрали“, обясни Москов.

В болниците и в аптеките до края на януари ще бъде въведен персонален пръстов идентификатор на всеки един здравноосигурен пациент, който само така ще доказва своето присъствие в болницата. 20 евро струва едно от тези четящи устройство, обясни Москов.

„Ще има и т.нар. дърво на свързване за близки и роднини. Това е добре за всички“, каза здравният министър. Личните лекари ще бъдат оценявани по обективни данни, съобщи още той. Общото класиране на тези лекари и на качеството им ще се прави според оценка на пациентите. Ще се направи пълен списък на първите 200. Вече има такава класация и първите десет ще получат 5000 лв. от МЗ. Петър Москов се похвали също така в ефира на Нова телевизия, че драстично е намалил цигарите. Вече пушил по половин кутия, а не по две, както правил до скоро. Стресът и начинът на работа явно няма да ми позволи напълно да ги спра, призна обаче той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране