05.06.2018 | 20:30
Пеевски е проверен за корупция, но резултатът е тайна

КПКОНПИ е проверила депутата Делян Пеевски, но не е информирала обществото за резултата, защото не била длъжна.

Това се разбра от абсурден диалог между подателя на сигнала Георги Георгиев от гражданско сдружение БОЕЦ и председателя на комисията Пламен Георгиев. Сигналът е „отработен и приключен“ гласеше лаконичният отговор.

Агенцията беше сезирана още в първите си работни дни в края на януари за „съмнения за извършени престъпления – незаконно придобито имущество и активи, неизпълнение на служебни задължения, корупция и зависимост“. До вчера обаче за приключването на проверката не се знаеше.

„Не сме длъжни да даваме отговор“, обяви Георгиев. Разговорът между него и Георги Георгиев се случи насред международен форум за корупцията, организиран от президента Румен Радев. Пламен Георгиев беше модератор на един от панелите и беше изненадан от председателя на БОЕЦ, който му поиска сметка какво става със сигнала срещу Пеевски. „Стига лицемерие!“, призова шефът на сдружението и обвини шефа на КПКОНПИ, че не е получил официален отговор, а информация за резултата от проверката липсва на сайта на комисията. Георгиев му отговори, че не бил длъжен да публикува информацията и че БОЕЦ не е информиран, защото не бил направил официално запитване. Стигна се до абсурдното твърдение, че комисията пазела подателя на сигнала, докато човекът от БОЕЦ му обясняваше, че сигналът е негов.

В крайна сметка Пламен Георгиев щял да даде пресконференция. Последният му брифинг беше срещу издателя на „Капитал“ Иво Прокопиев и протече много емоционално. Екзалтирани бяха и изявите на ръководството на агенцията по повод ареста на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева. Спрямо Пеевски обаче поведението на комисията е много скромно.

По-късно, в отговор на журналистически въпрос, шефът на антикорупционната комисия обясни, че законът изисква на сайта на КПКОНПИ да се публикувана информация за проверка на конфликт на интереси, но не и за разкриване на данни за извършено престъпление.

В антикорупционната комисия тече и друга проверка на Делян Пеевски – за конфликт на интереси по повод проекта му за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

БОЕЦ: Искаме официален отговор.

ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ: Ще дадем, ако направите официално запитване. Това не е от кръга информация, която се качва на нашия сайт. Ние защитаваме сигналоподателя, не може така да ви сложим.

БОЕЦ: Ама ние този сигнал сме обявили публично, че сме го внесли.

ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ: Ще дадем пресконференция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране