29.09.2016 | 0:01
Пеевски и ексминистри тикат Орешарски за президент
Идеята имала за цел да привлече гласове, които при балотаж да бъдат прехвърлени на кандидата на ГЕРБ

Олигархът от ДПС Делян Пеевски и ексминистрите Петър Чобанов и Драгомир Стойнев стоят зад кандидатурата на Пламен Орешарски за президент.

Това съобщиха за Фрог нюз източници от ДПС и БСП. Чобанов, който бе министър на фиансите и Стойнев, който отговаряше за енергетиката са близки приятели с Пеевски. Запознати дори твърдят, че и двамата са негови номинации в кабинета „Орешарски” за високите постове. Тогава Станишев се съгласил Стойнев да поеме енергетиката, защото така настояли от ДПС. Чобанов бил издигнат по същия начин. И двамата били чести посетители на х-л „Берлин” в кв. Бояна, където е щаб-квартирата на депутата от ДПС, който уж бил изчезнал, а продължава да изкупува държавата на безценица. За визитите на двамата министри в Националната служба за охрана (НСО) се носят легенди, раказвани от шофьорите на Стойнев и Чобанов, които с часове чакали баровците да се наговорят с „истинския премиер”, както те наричали Пеевски.

Идеята за кандидатурата на Орешарски имала за цел да привлече гласове, които при балотаж да бъдат прехвърлени на кандидата на ГЕРБ. Така Пеевски се надявал да се сложи на премиера Бойко Борисов и да избегне разследване на съмнителните му бизнес сделки през последните години.

За вицепрезидент е издигнат колегата на Чобанов и Стойнев бившият министър на транспорта в правителството на Орешарски Данаил Папазов. Същият като принципал на Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) е прикрил десетки договори на фирми, считани за част от империята на Пеевски за „спешни” ремонти на жп участъци на стойност стотици милиони лева. За тях има подадени сигнали в прокуратурата, но и тя е отказала да провери голямото лапане.

Председател на инициативния комитет за издигането на двойката Орешарски-Папазов е Николай Тошков Енчев. Според регистрите той е зам.-председател на сдружение с нестопанска цел „Евро Адванс”, чийто председател е издателят на списание „Икономика“ и сайта Кмета.бг Боян Томов, бивш оперативен директор на в. „Стандарт“.

Същият ръководи списанието заедно с шефката на „Стандарт” Славка Бозукова, една от най-приближените на Пеевски по линия на медиите. Боян Томов се е подвизавал и в близкия кръг на ексмиистъра на земеделието Мирослав Найденов, чрез който пък проникнал във фонд „Земеделие”, откъдето се осигурявали пари за „Стандарт”, според самия Найденов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране