28.05.2016 | 21:32
Пеевски и Вълка завъртяха „кристална“ схема с милиони от екоминистерството
В рамките на само един ден фирмата на ДПС подписва два договора за 65.6 млн. лв. с община Кърджали
Банкер

С какво се занимават провалилите се висши държавни чиновници? Уволняват ги шумно и после сякаш потъват вдън земя. В действителност повечето от тези „ценни кадри“ сами не желаят да попадат под светлините на прожекторите, тъй като въртят бизнес с ведомствата, които са напуснали, познавайки добре законовите вратички и тънките моменти. Точно такъв е случат с един бивш шеф на оперативната програма „Околна среда“, който започва ударно да печели екопроекти за 150 млн. лева.

Когато в края на 2014-а Спиридон Александров бе уволнен като ръководител на европрограмата, едва ли някой е предполагал какви бляскави успехи го очакват. Той се задържа на държавната длъжност по времето, когато плащанията по „Околна среда“ бяха спрени от Европейската комисия. Но явно е бил високо оценен, защото през октомври 2015-а става представител и член на борда на директорите на „Кристална вода“ АД. Именно тази фирма успява да спечели цял куп договори за финансиране от оперативната програма „Околна среда“ и от няколко общини. И това се случва, въпреки че Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси категорично забранява на хора като Александров, участвали в предоставянето на средства от европейските фондове, да участват или да представляват юридически лица в такива процедури пред институцията, в която са работили. На практика схемата едва ли би сработила, ако не бяха намесени

имената на Румен Гайтански-Вълка и Делян Пеевски

Според Търговския регистър мажоритарен акционер в „Кристална вода“ е дружеството „Кей Ар консулт“, което до есента на 2015-а се е казвало „Зърнести минерални материали“. Негов едноличен собственик е Николай Радославов, който също така е изпълнителен директор и съсобственик на „Авангардстрой“, в което съдружници са му фирмите на Румен Гайтански „ВОЛФ“ и „ВОЛФ имобилиен“.

Другият акционер в „Кристална вода“ е директорът на държавната университетска кардиологична болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Той също има общо минало с Гайтански, тъй като бе автор на проекта му за здравен фонд „Всеотдайност“, който съществуваше от 2006-а до 2011 година. Освен това в борда на директорите на „Кристална вода“ е и Петър Андреев. Въпросният човек е съдружник в „Екоинмат“ с Емил Велков – член на борда на директорите на „ВОЛФ“.

„Кристална вода“ е уникална фирма поради обстоятелството, че всички консорциуми или обединения, в които е участвала, са спечелили обществените поръчки, предизвикали техния интерес. Подобна успеваемост наистина е впечатляваща, тъй като става дума за общо 16 дружества, регистрирани по Закона за задълженията и договорите.

Всъщност първият проект, по който работи „Кристална вода“, е отпреди осем години. Тогава, заедно с „Главболгарстрой“, изгражда част от канализацията в Китен, за което са платени над 18 млн. лв. от оперативната програма „Околна среда“. После, до средата на 2013-а, няма никакви спечелени конкурси. Любопитно е, че този период съвпада с управлението на първия кабинет на Бойко Борисов, който по онова време често се хвалеше как е изгонил Вълка. Но на 1 август 2013-а (шест месеца след като Борисов подаде оставка) „Кристална вода“ се завръща ударно на сцената. Като в рамките на само един ден са подписани

два договора за 65.6 млн. лв. с община Кърджали

Единият е за пречиствателната станция на града, а другият – за ВиК мрежата. И двата контракта са финансирани чрез програмата „Околна среда“. Наддаването е спечелено от консорциумите „ПСОВ Арда 2013“ и „Ахридос 2013“. Водеща роля в тях има „Кристална вода“, но партньорите й също не са за пропускане. Става дума за фирмите на известните с близките си отношения с ДПС бизнесмени Ерол Касим и Александър Елинов-Садък – „Саварона“ и „Ардастрой“, спечелили над 77 млн. лв. от прословутото Водно огледало на река Арда в Кърджали.

Следващият голям удар идва на 17 юни 2014-а, когато Спиридон Александров вече ръководи програмата „Околна среда“. Благодарение на неговия подпис е финансиран с повече от 35 млн. лв.  договорът на „Кристална вода“ за изграждане на ВиК мрежата в Исперих. Но най-интересното е, че финалното плащане е станало през декември 2015-а, когато Александров вече е директор на фирмата. Така в един момент човекът нарежда парите, а в друг – ги получава. На практика дружеството бенефициент е „Исперих инженеринг“, само че 91% в него държи точно свързаната с Румен Гайтански „Кристална вода“. Необходимо е да се отбележи също, че участие в това обединение има и скандално известната напоследък „Водстрой 98“, зад която се смята, че стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.

След като за толкова кратко време успява да заработи над 100 млн. лв.,

„Кристална вода“ рязко сменя полето си на дейност

На 30 юли 2014-а компанията, заедно с „ПСТ холдинг“, си урежда 9.6 млн. лв. от Северноцентралното държавно предприятие за проектиране и строителство на горски автомобилни пътища и техническа инфраструктура. Пет дни по-късно е подписан и договор с община Долна баня за реконструкция и доизграждане на спортен комплекс в града. Проектът се финансира с 6.5 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони. Важно е да споменем, че по това време си отива правителството на Пламен Орешарски и идва служебният кабинет на Георги Близнашки. След този лек уклон обаче, при второто правителство на Борисов, дружеството не изпада в изолация, както в периода 2009-2013-а, а отново се завръща в Кърджали, където през февруари 2015 г., заедно с „Водстрой 98“, работи по изграждането на регионалния център за управление на отпадъците. Този проект носи за двете компании приходи от 11.5 млн. лева.

Сега върви нов конкурс за довършителните дейности и рекултивация на съществуващо кърджалийско депо за сметта. Оферти са подали двама кандидати – ДЗЗД „Арма инжинеринг“ АД и консорциумът „Депо – Кърджали 2016“, като първият, както може да се предположи, включва добре познатите ни вече „Кристална вода“ и „Водстрой 98“. В другото обединение са „Пи Ес Пи“, „Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения“ и “ Реко – Инженеринг“. Макар решението за избор на изпълнител все още да не е публикувано в регистъра на обществените поръчки. Победител е фирмата от кръга на Румен Гайтански. От протоколите на оценителната комисия, с които разполагаме, е видно, че състезание между двамата участници въобще не е имало. „Депо – Кърджали 2016“ просто е било отстранено с мотива, че не отговаря на изискванията. И при все че Законът за обществените поръчки предвижда при оставането на един претендент процедурата да се прекрати, общинската управа все пак е решила да сключи договор за 1 425 600 лв. – само с 14 400 лв. под максимално допустимата цена.

В края на 2015-а „Кристална вода“ печели проект на община Бургас – за канализационната мрежа на с.Българово, като този път

изпреварва една дузина други кандидати

Контрактът е за малко над 6 млн. лв. и изпълнението му още не е приключило. Конкретно този проект е финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, което е на подчинение на Министерството на околната среда и водите. А решението е взето през 2014-а, когато Спиридон Александров все още работи в структурите на ведомството.

През август 2015-а „Кристална вода“ пак се договаря с местните власти в Бургас – този път за корекцията на дерето и коритото на р. Отманлийска, за което получава над 6 млн. лева.

От началото на тази година ръководената от бившия шеф на „Околна среда“ фирма има цели шест контракта. През февруари е подписано споразумение с Каолиново за изграждане на улично осветление срещу 2.7 млн. лева. След това, през април, идват три договора – един с община Бургас за 840 хил. лв. и два с Исперих за общо два милиона. На 11 май е сключен контракт за 750 хил. лв. с управниците в Момчилград, а ден по-късно и Националната компания „Железопътна инфраструктура“ избира „Кристална вода“ за изграждане на ветеринарно-дезинфекционна станция (миячен коловоз) в гара Свиленград. Последният засега договор е на стойност 1 млн. лева.

Но с това съвсем не се изчерпват успехите на инак не особено популярното дружество. През януари то изненадващо спечели 35-годишната

концесия на аеропорта в Горна Оряховица

Това стана чрез консорциума „Гражданско летище Горна Оряховица“ (б. а. – единствения кандидат), в който освен „Кристална вода“ с 5% участва и държавното дружество „Летище Горна Оряховица“. Причината за тази странна симбиоза е липсата на какъвто и да е опит при строителната компания в управлението и експлоатацията на подобни обекти. С други думи, държавата сама се е погрижила за успеха на компанията, в която е намерил пристан уволненият година по-рано държавен чиновник Спиридон Александров.

Концесионерът има гратисен период от 48 месеца, през които няма да дължи никакво концесионно плащане. През това време той трябва да инвестира 22.4 млн. от обещаните общо 32.1 млн. лв. инвестиции. А след гратисния период „Кристална вода“ ще плати по-голямата от следните две суми: 10 на сто от общите нетни приходи от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на аеропорта, или 70 000 лв. без ДДС, коригирани с приложимия за съответния период инфлационен индекс. Странното в тази история е, че целта на една концесия е не само да се осигурят пари, а най-вече да се намери по-добър от държавния мениджмънт, който да направи дадена компания печеливша. А в конкретния случай частникът ще разчита на опита на държавата, което навежда на мисълта, че целите на тази концесия вероятно са доста по-различни.

И накрая, на фона на всички тези апетитни договори за десетки милиони, във финансовите отчети на фирмата се мъдрят съвсем мижави суми. За 2014-а „Кристална вода“ има

приходи от 41.6 млн. лв. и печалба от едва… 38 хил. лева

Година по-рано пък е имала постъпления от само 14 хил. лв. и печалба от 19 хил. лева. Къде е номерът ли? Ами в консорциумите. Както казахме, фирмата печели поръчките чрез регистрирани по Закона за задълженията и договорите дружества. По този начин реализираните приходи не се отчитат при всеки отделен партньор, а си остават в самото обединение. Същото е и с печалбата. Затова и консорциумите са най-предпочитаната форма на юридически лица от бизнеса, който има топли връзки с държавата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране