Зареждане

Напишете

ГАЛЕРИЯ

Пеевски изля 6 млн. лв. в „Балканска медийна компания”

share

Треперете, конкуренти! Три месеца преди извънредните парламентарни избори,  депутатът от ДПС Делян Славчев Пеевски наля невероятните 6 милиона (6 000 000) лева в „Балканска медийна компания“ (БМК). Фирмата с помпозно име е част от империята на корпулентния бизнесмен, известен в младежките си години с общата снимка с основателя на „Мултигруп“ Илия Павлов (лесно се намира в „Гугъл“).

Увеличението на капитала е станало факт след уникална коледна драма в стил Хичкок. Това показа БЛИЦ разследване на Клуб Z. Решението е взето на 12 декември т.г. от едноличния собственик – Делян Пеевски. Документите са подадени за вписване на 19 декември.

След няколкодневно ровене по „скандалната“ тема се натъкнахме на следното откритие: първоначалният опит за вписване на документа в търговския регистър е приключил с пълен провал. На 21 декември длъжностното лице С. В., рискувайки кариерата си, е издало отказ за вписване, видиш ли, заради… неправилно попълнено заявление.

Този неуспех е помрачил настроението на Пеевски преди Коледа, разказват очевидци на напечената ситуация. Един от най-мълчаливите и отсъстващи депутати светкавично е задействал втори опит за вписване. На 21 декември документите са подадени отново и едва седмица по-късно сложната процедура е приключила. Данните, до които Клуб Z се добра с исполински усилия, показват, че вдигането на капитала е вписано на 28 декември, сряда, в 16,24 ч източноевропейско време.

ПИК-антна подробност в цялата операция е, че шестте милиона са внесени по сметка на „Балканска медийна компания“ в Първа инвестиционна банка. „Захранването“ е станало на 15 декември, а на следващия ден банката е издала удостоверение за внесен капитал.

Какво още установихме в нашето задълбочено разследване: допреди няколко месеца „Балканска медийна компания“ се явяваше крайната майка-собственик на „оръдията“ за масово (не)осведомяване на Пеевски – „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, „Меридиан мач“ и т.н.

През юни тази година обаче 36-годишният депутат, който е бивш следовател и бивш зам.-министър (по държавната политика за бедствия и аварии) продаде собствеността върху тези „бухалки“ на друга своя фирма „НСН инвестмънт“. По-същото време „НСН инвестмънт“ изненадващо бе прехвърлена на офшорката „Интръст лимитед“, регистрирана в далечен Дубай. Или както би възкликнал поетът Нидялку: „куче влаче рейс – диря няма!“

С увеличението на капитала Пеевски иска да покаже сериозните си инвестиционни намерения в България, коментираха врели и кипели в бизнеса експерти, пожелали анонимност. Народният представител категорично желаел да опровергае спекулациите за оттегляне от България.

На 18 април тази година премиерът Бойко Борисов заяви в интервю за bTV: „Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната. Много скоро вече няма да е дъвка… Аз не знам тогава какво ще измислят, какво ще говорят, защото той е най-удобната дъвка за всеки”.

Според астролози, опитът на Делян Пеевски да засили влиянието си в медиите няма да се увенчае с успех. Причината: увеличението на капитала е вписано по време на Ретрограден Меркурий (19 декември 2016 г. – 8 януари 2017 г.). Дните, в които планетата Меркурий е между Слънцето и Земята, категорично не се препоръчват за започване на важни бизнес начинания. Който не се съобрази с планетарното разположение, рискува да срещне неочаквани трудности в делата си и дори да се провали.

споделяне във facebook

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.