07.01.2018 | 14:52
Пеевски овладява сградата на КТБ на бул. ”Цар Борис III”
Луксозната сграда има нов собственик и това е фирмата ”Дипи” на Добрин Иванов, която купи тв Европа

Модерната бизнес сграда на бул ”Цар Борис III” в София, където преди фалита на КТБ се помещаваха неин клон и офиси на множество фирми на собственика й Цветан Василев, има нов собственик и това е фирмата ”Дипи” на Добрин Иванов, пише вестник ”Капитал”.  Това се вижда от справка в Имотния регистър, където е посочено и, че синдиците на банката са прехвърлили сградата на 19 декември 2017 г.

Според вписването в публичния регистър синдиците са прехвърлили на „Дипи инвестмънт“ (100% дъщерно дружество на „Дипи“) земята под дванайсететажната сграда на бул. „Цар Борис III“ №159, както и първите пет етажа с два етажа подземни паркинги, побиращи общо 107 автомобила. Стойността е оценена на 20.2 млн. лв. Сградата има и още етажи с офиси. В един от тях се помещаваше телевизионният канал ТВ7, а на други – различни фирми, пряко и косвено свързани с Цветан Василев.

Според вестника сградата е „награда“ за фирмата, която влезе в ролята на посредник в схемата за овладяване на оръжейния завод „Дунарит“, започната от Делян Пеевски това лято. През август фирмата на Иванов придоби дълг на русенската компания от офшорката Viafot, свързана с депутата от ДПС, и го прехвърли през синдиците на КТБ, които на свой ред го продадоха на Държавната консолидационна компания, за да може по този начин последната да получи контрол върху завода, а сега явно текат плащанията по сделката.

Сградата е излизала за публична продан през март миналата година с начална тръжна цена от 20.2 млн. лв., но не намира купувач. Възможна причина за неуспеха може би е късият срок, който синдиците дадоха на желаещите да участват в търга да се запознаят с документите и да депозират 2 млн. лв. за участие – едва три дни.

Журналист прави опит, но не успява да се свърже с новия собственик на обекта, „Дипи“, за да провери за какво смята да използва пригодената за банкова централа част от сградата и дали има интерес и към останалите етажи с телевизионни студиа, предвид че собственикът на компанията Добрин Иванов притежава и „ТВ Европа“. Той би могъл да извади сградата на пазара на офис площи в търсене на печалба, но може и директно да я прехвърли на свързаната с Делян Пеевски Viafot Limited, от която придоби дълга на „Дунарит“ миналата година, пише вестникът.

В договора за цесия между страните плащането се урежда с допълнително споразумение, като е посочено изрично, че има възможност и да не става с пари, а с прехвърляне на активи.

бутон за социални мрежи


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране