19.07.2016 | 0:01
Пеевски се опитва да отнеме имотите на чужд инвеститор
Депутатът от ДПС е спрял да плаща наеми за 14 магазина на притежаваната от него верига "Техномаркет"

От началото на годината новият собственик на „Техномаркет“ е спрял да плаща наем за 14 търговски обекта, в които се помещават магазините от веригата. За това алармира собственикът на сградите „Глориент инвестмънт“. Натрупаните задължения дотук са за 1,7 милиона евро, като това е над половината от приходите на фирмата и застрашава сериозно нейната стабилност. Спирането на плащанията съвпада с момента, когато основен акционер в „Техномаркет“ стана „НСН Инвестмънт“ на Делян Пеевски. Позицията на дружеството е, че магазините са си негови, въпреки наличните документи, които ясно посочват собствеността на „Глориент“.

Как започват тези отношения?

Всичко започва през 2006 г., когато „Глориент“ купува от „Техномаркет“ 13 обекта. Сделката е оформена като покриване на задължения към банки срещу придобиване на собственост. От онзи момент търговската дейност на „Техномаркет“ е отделена от собствеността на магазините, за които се заплаща наем. И двете страни не оспорват това до днес.

През годините „Глориент“ строи нови магазини за „Техномаркет“, а пък наемните отношения на други са прекратени по взаимно съгласие. Към днешната дата става дума за 14 търговски обекта.

През периода февруари-април „Глориент“ изпраща три писма за изплащане на дължими и просрочени плащания и на 21 април предлага на „Техномаркет“ прекратяване по взаимно съгласие на повечето или всички наемни договори, реструктуриране на съществуващите висящи плащания и създаването на план за погасяване.  След като отговор не идва, на 16 май 2016 г. „Глориент“ изпраща нотариална покана за прекратяване на договорите за наем. Следва още едно писмо, а след него отново няма отговор.

Така се стига до 9 юни, когато „Техномаркет“ изпраща обратно писмо, с което обявява, че е собственик на наетите обекти, не дължи наем за тях и приема договорите за покупко-продажба от 2006 г. за нищожни. Фирмата на Делян Пеевски се обръща към прокуратурата с искови молби за имотите. В момента, според „Глориент“ Пеевски се опитва да присвои собствеността им като е завел седем дела в различни съдилища в страната – две в София, Благоевград, Русе, Бургас, Сандански и Хасково.

Възможно ли е това в страна от ЕС?

По този повод инвеститорите в „Глориент“ разпространиха становище: „Те (инвеститорите – б.р.) са много разочаровани, че в ЕС са допустими подобни нелоялни бизнес практики и е възможно един нов собственик на фирмата-наемател да оспорва правото на собственост, като се опитва да отмени законна търговска сделка отпреди 10 години“.

По този повод някои от големите акционери в East Balkan Properties, контролиращ 40% от „Глориент Инвестмънт“, като Utilco Emerging Markets, Newray Limited, Hellet House, вече са изпратили писма до английския, американския, френския, холандски и финландския посланик в България, с които да ги информират за случая.

Изпълнителният директор на „Техномаркет“ Евгений Гълъбов не отговори конкретно на изпратените му въпроси и написа: „Твърдо сме убедени, че тези спорове следва да се водят и решават в съда или на масата на преговорите, а не да се водят чрез медиите“. По повод скандала утре изпълнителният директор на инвестиционен фонд East Balkan Properties Майкъл Юлер ще се срещне с журналисти в София.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране