18.12.2017 | 0:01
Пентагонът похарчил милиони да търси НЛО
Американското ведомство призна, че програмата, проучваща неизяснени феномени във въздуха, е работила от 2007 до 2012 г.

Пентагонът призна, че в продължение на 5 г. е ръководил тайна програма за разследване на сигнали за НЛО, пише британският в. „Гардиън“. Разследването на извънземни официално е приключило през 2012 г., когато военното министерство е насочило вниманието и финансирането си към други приоритети.

Американският вестник „Ню Йорк таймс“ писа за програмата, която е имала за цел разследване на сигнали за НЛО от 2007 до 2012 година. Секретно ежегодно са били отделяни 22 милиона долара годишно от бюджета на Пентагона. Финансирането на програмата като цяло е било по молба на бившия лидер на Демократическата партия в Сената на САЩ Хари Рийд – демократът от Невада, който е известен с ентусиазма си в проучването на космическия феномен, пише вестникът.

По-голямата част от средствата по програмата са били превеждани на фирмата „Бигълоу аероспейс“, която се намира в щата Невада. Предприятието, което и в момента работи с НАСА, не е било открито за коментар. „Ню Йорк таймс“ отбелязва, че в рамките на изследването са били проследени летящите обекти, които не са вписани в общоизвестните закони на физиката, в това число неизвестен обект, който бил преследван през 2004 г. от два изтребителя край Сан Диего. Също така според информатори на американския ежедневник, някои от изследователите съобщили за пренасяне на физиологически влияния от изследваните обекти. През януари т. г. пък ЦРУ разсекрети стотици документи, посветени на изследване на НЛО по целия свят.

Цялата дейност на ЦРУ, свързана с извънземния живот, съдържа 13 милиона страници.
Според някои поддръжници програмата все още съществува и служители на ведомството продължават епизодично да разследват за НЛО, допълва изданието. Поне така твърди Луис Елисондо, ръководил програмата от основаването й. Елисондо напусна Пентагона през октомври тази година.

Американското военно ведомство открито призна за програмата в отговор на запитване на Ройтерс. Говорител на Пентагона отбеляза в имейл, че „Advanced Aviation Threat Identification Program“ е приключила през 2012 година. Установено е, че има други, по-важни приоритетни въпроси, които заслужават финансиране и беше в най-голям интерес за военното министерство да направи промяната, допълва говорителят. Но Пентагонът е по-малко ясен относно дали програмата продължава да действа по някакъв начин в голямото ведомство.
Министерството на отбраната взема на сериозно всички заплахи и потенциални заплахи за народа ни, за активите ни, поясни говорителят и добави, че се предприемат действия, когато се получи надеждна информация. Със съобщение в туитър бившият сенатор Рийд написа във връзка с историята на вестника: „Истината е някъде там. Сериозно“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране