25.01.2020 | 13:52
Перник протестира срещу водната криза в София
Протестиращите настояват за съдебен процес срещу хората, довели до водния геноцид в града

Жителите на Перник пренесоха протеста си срещу водната криза под прозорците на правителството. Митингът в София вече започна. Хората изразяват недоволството си от безхаберието на властта, което доведе до тежката ситуация в града.

От самото начало се понесоха скандирания и освирквания, възгласи „Искаме вода“, „Мафия“, „Оставка“. В протеста се включиха и кукери с маски и чанове, които „гонят злото“. Много участници в протеста развяваха националния трибагреник.

Минути след 12.00 ч. Инициативният комитет „Спаси Перник“ поведе множеството към сградата на Министерския съвет, предаде „Сега“.

Протестиращите настояват за съдебен процес срещу хората, довели до водния геноцид в града, за подмяна и реконструкция на ВиК мрежата в общината, за бързо довършване на водопровода София-Перник, оставка на министър Петя Аврамова, за използване на язовир „Долна Диканя“ и др.

На 60-ия ден от въвеждането на воден режим и на 35-ия ден от обявяване на бедствено положение ние дойдохме в „триъгълника на властта“ в София да протестираме, защото няма решение на кризата, заяви Камелия Радева от инициативния комитет „Спаси Перник“ – първият оратор на митинга.

„Днес Перник трябваше да е домакин на „Сурва“ – фестивала на маскарадните игри, и да посрещаме приятели и гости от цял свят. Това ни бе отнето, вместо това се налага да се борим за основни човешки права за достъп до вода и чист въздух. Не ни принуждавайте да емигрираме и не се опитвайте да ни противопоставяте – град срещу град, село срещу село, граждани срещи бизнес, бизнес срещу бизнес. Всички сме хора, а безводието еднакво ни убива“, каза Камелия Радева.

„Искаме истината за източването на цял язовир. И до днес никой не поема отговорност за криза, нечувана в страна от ЕС. Показната акция с ареста на министър не изчерпва темата. Искаме оставките на министър Петя Аврамова, на заместника й Николай Нанков, на шефа на басейновата дирекция – Благоевград“, каза Радева.

„Премиерът Борисов трябва да знае, че тук не е само Перник, тук са София, Враца, Бобов дол, Хасково, Велико Търново, Стара Загора“, взе думата Радослав Колев от „Спаси Перник“. За да илюстрира как стига водата до перничани и как работят мерките на правителството, той взе две пластмасови бутилки и изля съдържанието на пълната в празната с пробито дъно. „Оставка“, гръмна множеството.

„Задава се хуманитарна криза, правят се ваксинации за хепатит, готвят се болници, но имаме  ли здравеопазване“, попита риторично Колев и даде думата на д-р Коцев от здравния синдикат на „Подкрепа“.

„Премиерът сигурно ни гледа зад завесите. Искам да му кажа: Мачът свърши, г-н Борисов“,  каза лекарят, аплодиран от множеството. И той, и другите оратори поискаха персонална отговорност от Борисов и оставка на правителството заради „геноцида“ над перничани.

Ще останем тук до пълно изпълнение на исканията ни, заканиха се протестиращите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране