13.08.2018 | 21:36
Пет дни държавата е без Търговския регистър

Управляващите признаха, че причината е техническа повреда

От петък Търговският регистър към Агенцията по вписванията не работи. В крайна сметка вчера ведомството обяви, че той ще започне да функционира най-рано чак в срядае. Причините са изцяло технически и не са резултат от злонамерена външна намеса, признаха от агенцията след многобройни запитвания и коментари.
Проблемът с регистъра възникна още в четвъртък, а от агенцията твърдяха, че ще го отстранят в петък. В неделя стана ясно, че правосъдният министър Цецка Цачева, под чиято шапка е Агенцията по вписванията, е сезирала прокуратурата, МВР и ДАНС. Веднага обаче се появиха съмнения, че проблемът е от криминален характер и е причинен от зложелатели. Запознати заподозряха, че става въпрос за лоша поддръжка на базата данни.

Различни източници коментираха, че масивът с данните за търговските дружества е „гръмнал“ заради лоша поддръжка на базите и сървърите. Информирани твърдят, че масивът се състои от дискове, които трябва периодично да се подменят. Най-вероятно това не е направено навреме, заради което регистърът се е сринал.

„Приложен е авариен план за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра. За отстраняването на проблема незабавно са ангажирани и работят денонощно екипи на всички поддържащи фирми, IT експерти от Агенцията по вписванията, както и от други държавни ведомства“, гласи изявлението на Агенцията от неделя.

Експерти отбелязаха, че повредата е изключително сериозна и има опасност да изчезне цялата информация в регистъра от началото на годината. Освен че може да блокира търговския оборот, липсата на регистър отваря врати и за измами, опасяват се специалисти. Регистърът съдържа цялата информация за собствеността на фирмите, включително всички промени в управлението им. Точно затова загубата на данни създава огромна възможност за измами.

„Сривът в Търговския регистър е извънредно събитие, тъй като е елемент от националната сигурност не само заради съхраняващите се чувствителни данни за граждани и фирми, но и заради мястото в стопанския оборот – блокирането на сделки нанася измеримо значителни щети на икономиката и доходите, което е равносилно на нападение срещу страната. Реакцията на правителството е тотално неадекватна – разровиш ли, пак ще се появят скелетите на Пеевски и ДПС. Някой да не му е ясно, че неограниченият достъп до данни от ТР може да бъде неотменим елемент от система за контрол, следене и рекет на населението“, коментира в социалните мрежи бившият посланик в Русия Илиян Василев.

Невъзможността на държавата да поддържа регистъра е нарушение на европейското право, тъй като е задължена да поддържа електронна база данни за капиталовите търговски дружества и да представя документи и информация по електронен път при поискване, уточняват запознати.

„Справки за актуално състояние на фирмите ще могат да бъдат извършвани от 15 август, сряда. Поетапно ще бъде възстановяван достъпът до останалите функционалности на регистъра. Агенцията по вписванията гарантира, че за времето на нарушаване на достъпа до регистрите действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват“, обявиха вчера от агенцията.

„Пет дни бяха необходими, за да разберем какво се случва. В това време набираше скорост версията за хакерска атака. Волно или неволно, тя бе подхранена от енигматичното прессъобщение, че министърката на правосъдието е сезирала прокуратурата, МВР и ДАНС. Сезирала ги е, но за какво? Тези служби се информират за извършени престъпления, не за технически грешки. „Сезиране“-то най-вероятно е имало за цел министерството да изглежда все едно прави нещо по въпроса, изправил на нокти хората, чиито дейности са пряко свързани с функционирането на повредените регистри. А всички други хора са пряко свързани с функционирането на Министерството на правосъдието. Там също явно има грешка – тя, като че ли не е техническа“, коментира в социалните мрежи депутатът от БСП Крум Зарков.

Припомняме, че това е поредният проблем с регистъра от началото на годината. През март заради недомислена законодателна промяна вписването на промени в дружествата започна да се бави с над 30 дни. От юни м.г. директор на Агенцията по вписванията е Зорница Даскалова. Преди това тя беше член на Комисията за защита на конкуренцията.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране