02.07.2015 | 20:07
Петър Москов прати ескшефа си на прокуратурата
Приватизация на болници ще има, но като му дойде времето
Петър Москов

Министърът на здравеопазването Петър Москов е дал на прокуратурата бившия вече директор на столичната болница „Св. Анна“ Димитър Димитров. Сигналът е заради загубата на близо 7 млн. лв. от парите на болницата, които са били вложени във фалиралата КТБ, поясни Москов пред Би Ти Ви. Преди да стане министър, Москов работеше именно в „Св. Анна“. Наскоро Димитров беше и уволнен от Москов от директорското място в болницата, отново заради неспазването на изискването да не се влагат повече от 25% от парите на държавните търговски дружества в една и съща банка.

Москов цитира протокол от заседание на ръководството на болницата от края на март м.г., в което се е обсъждало решение на общото събрание парите в КТБ да бъдат преразпределени в други банки. Бордът е подкрепил решението на общото събрание, единствено Димитров е бил против парите да се местят. Според Москов бившият директор е казал, че гласува против, защото постановлението на Министерския съвет за избягване на концентрацията на средства в една банка не било над законите на Република България. „Когато има взето решение на борда, директорът е длъжен да го изпълни. Димитров не само не се е съобразил с решението, но по-малко от месец преди формалния фалит на КТБ е вложил още 200 000 лв. от парите на болницата – субсидия, дадена от министерството на здравеопазването“, каза още Москов. „Губейки близо 7 млн. лв., д-р Димитров е ощетил служителите на болницата и пациентите и затова сезирам прокуратурата“, заяви министърът. Димитър Димитров пък отвърна, че е гласувал против изваждането на парите от КТБ, защото това е щяло да доведе до загуба от 100 000 лв. на болницата.

Сигнализирането на прокуратурата заради неспазване на забраната за концентрация звучи като крайна мярка на фона на нарушения на същите правила, извършени от други държавни дружества. Прагът за концентрация от максимум 25% от нетната експозиция не бе спазен и от фирми като „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, но при тях не се стигна до сезиране на прокуратурата. На прокурор заради блокирани над 80 млн. лв. в КТБ обаче бе даден бившият изпълнителен директор на „Топлофикация-София“ Стоян Цветанов.

Според Наказателния кодекс неизпълнението на решението на борда не е престъпление, но прокуратурата може да образува дело за безстопанственост заради неполагане на грижи от длъжностното лице за опазване на имуществото на дружеството и последвалите щети. По този текст е имало много обвиняеми през годините, но осъдените се броят на пръсти.

„На текстовете за приватизация ще им дойде времето“, обяви Москов, който беше принуден да се откаже от текстовете, които позволяваха да се отмени мораториумът върху продажбата на големите държавни болници. Приватизацията на болници ще се върне на дневен ред, когато се усети нуждата от нея, коментира и съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. Темата е чувствителна и е възможно да бъде обсъждана месеци наред, а дори и години, смята той. „Най-вероятно приватизация ще се случи при друг министър, но при всяко положение ще видите, че нуждата от частни капитали в здравеопазването ще се усеща все по-ясно“, допълни Кънев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране