31.08.2015 | 0:03
Пети арест заради камиона ковчег
Унгарската полиция е задържала четвърти български гражданин заради трафика на хора

Унгарската полиция съобщи в неделя, че е задържала пети заподозрян във връзка с трагедията в Австрия от миналата седмица, когато загинаха 71 нелегални мигранти. „Разследваме български гражданин, мъж, по подозрение, че е извършвал трафик на хора“, каза полицията в свое изявление.
Междувременно тримата български граждани и афганистанецът, задържани преди това заради трагедията с бежанците, открити мъртви в камиона в Австрия, остават в ареста за месец.

Задържаните са съответно на 29, 30 и 50 години, а афганистанецът е на 28 години. Те се явиха на съдебно изслушване в град Кечкемет. Срещу тях се води разследване за трафик на хора с цел финансово облагодетелстване и могат да получат от 2 до 16 години затвор. Обвинението в убийство обаче ще им бъде повдигнато не в Унгария, а в Австрия, която вече издаде европейска заповед за арест и вероятно ще поиска екстрадицията им. Според австрийските власти те са дребни риби в унгарско-българска мрежа за трафик на хора.

Предварителният арест на четиримата ще бъде в сила, докато им бъдат повдигнати официално обвинения в края на разследването или до 29 септември, постанови съдът. Прокурорите по делото поискаха удължаване на предварителния арест с един месец поради опасност четиримата да избягат и предвид сериозността на извършеното от тях престъпление. Говорителят на унгарската прокуратура Габор Шмит уточни, че в Унгария на четиримата ще бъдат повдигнати обвинения, свързани с трафик на хора, съпътстван с мъчение и с цел финансово облагодетелстване, докато в Австрия ще им бъдат повдигнати обвинения, свързани със смъртта на мигрантите. По обвиненията в Унгария четиримата могат да получат от 2 до 16 години затвор, посочва Ройтерс.

Четиримата задържани обжалваха решението на съда в град Кечкемет да останат в предварителния арест и твърдят, че не са извършили никакво престъпление. Същевременно в Австрия продължават аутопсиите на труповете от камиона, които бяха в напреднал стадий на разложение, когато бяха открити, посочва ДПА. Намирането на 71 трупа в изоставения камион е една от най-тежките драми с мигранти в Европа, отбелязва Франс прес.

Предполага се, че жертвите в камиона са били от Сирия. Полицията в Австрия проверява сим-картите на мобилните телефони, намерени в дрехите на мигрантите. В камиона са намерени и документи на сирийски пътник. Сред жертвите има и осем жени и четири деца. Разследващите в Австрия се опитват да идентифицират телата чрез ДНК анализ и анализ на зъбите. Лицата на жертвите са трудно разпознаваеми заради напредналия стадий на разложение, в който са се намирали. Според свидетели миризмата на труповете, носеща се от камиона, е била нетърпима.

Властите на Австрия са открили телефонна линия, на която хората, подозиращи, че техни близки може да са сред жертвите, могат да подадат сигнал. На линията отговарят преводачи 24 часа в денонощието. Очаква се аутопсиите на телата, които се извършват в Австрия, да определят точната причина и момента на смъртта на мигрантите. Полицията вече каза, че те най-вероятно са починали от задушаване ден и половина или два дни, преди да бъдат открити в камиона. Вратите на камиона са били заключени и завързани с кабели. Жертвите са били струпани на площ от 15 квадратни метра без светлина. Камионът е бил хладилен. Полицията се опитва да установи дали хладилната система на камиона е позволявала до мигрантите да достига все пак малко въздух. Ако това не е било така, то те са се задушили след 63 минути в камиона, като децата са умрели първи, предположиха австрийски медии. Щетите във вътрешността на камиона показват, че мигрантите са се опитвали да излязат от него.

В петък в унгарският парламент бяха внесени предложения за поправки в 13 закона. Някои от поправките изискват гласовете на 2/3 от депутатите. Ако бъдат одобрени промените, които дават възможност за обявяване на извънредно положение край южната граница на страната, от средата на септември унгарските гранични полицаи ще могат да пазят границата и оградата и с употребата на огнестрелно оръжие. Ще могат да употребяват кучета, халосни патрони, сълзотворен газ и мрежи за залавяне на мигрантите, а полицията ще може да извършва проверки и без специално разрешение, ако подозира, че се крият бежанци. Близо до границата правителството ще построи лагери, които могат да бъдат напуснати само в посока Сърбия. Законовите промени имат „всички шансове“ да преминат в парламента, тъй като крайната десница е заявила, че ще подкрепи промените.

Междувременно трагедиите с мигрантите не стихват. След случая с камиона ковчег в Европа са били разкрити няколко подобни случая. В петък в Австрия е бил открит камион с 26 мигранти, сред които три деца в критично състояние. Камионът с бежанци от Сирия, Афганистан и Бангладеш бил спрян в малкото градче Санкт Петер ам Харт близо до германската граница, посочва АПА. Агенцията цитира полицая Давид Фюртнер, че децата са били замаяни от обезводняване в горещия и задушен камион.  „Медиците ни казаха, че е нямало да оживеят дълго“, допълнил той.

Арестуван е 29-годишният румънски шофьор на камиона, а децата и родителите им са отведени в болница в близкия град Браунау. В Унгария е заловен друг камион с българска регистрация, в който е имало 21 мигранти. Арестувани по делото са четирима румънски граждани. Патрулен катер на Фронтекс пък откри задушил се млад мигрант на яхта, превозваща още 59 мигранти към гръцки остров, предаде Асошиейтед прес. Яхтата била спряна за проверка край остров Сими, близо до турския бряг. Тя се опитала да избегне проверката и маневрирайки, се блъснала в катера, ранявайки леко офицер на гръцката брегова охрана. На яхтата били намерени 60 мигранти, включително починалият младеж на 15 години. Националността им още не е установена. По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците 200 хиляди бежанци, повечето от Сирия и Афганистан, са влезли в Гърция през 2015 г. – четири пъти повече в сравнение с цялата 2014 г.

А в Испания бяха задържани четирима души, след като прехвърляли в страната през Гибралтарския проток с джетове марокански мигранти – практика, представляваща сериозен риск за живота на мигрантите, предаде Франс прес. Само през последните 72 часа шест джета са прехванати, докато оставяли мигрантите близо до брега при Тарифа в Южна Испания, отдалечена само на 14 км от северния бряг на Мароко, съобщи Гражданската гвардия. Всеки каналджия качвал по двама-трима мигранти на джета си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране