17.10.2019 | 17:11
Петр Келнер купува Btv, ГЕРБ и ДПС не могат да спрат сделката
КЗК няма права над сделката, а Европейската комисия
Петр Келнер е най-вероятният следващ собственик на Би Ти Ви след неуспешния опит да придобие Нова телевизия, съобщи ”Капитал”. Очаква се фондът PPF, контролиран от Келнер, да придобие контрола върху цялата група CME, която освен Би Ти Ви притежава едни от най-големите телевизии като дял от рекламния пазар и аудитория в още четири държави: Румъния, Чехия, Словакия и Словения.

Инвестиционният фонд на Петр Келнер PPF и „Дискавъри“ са били финалните претенденти за покупката, след като през март 2019 г. СМЕ обяви цялостен преглед на инвестициите си в района.

В началото на октомври чешкото издание на списание „Форбс“ съобщи, че за поредна година Келнер е най-богатият човек в страната. По оценката на изданието активите му, съсредоточени предимно в инвестиционната група PPF, са оценени на 350 млрд. чешки крони (13,6 млрд. евро). Вторият в списъка Радован Витек е със 75 млрд. крони (малко под 3 млрд. евро).

Сделката не подлежи на регулация от българската КЗК, а от Европейската комисия, тъй като Келнер купува в пакет медии в няколко европейски страни.

В България Келнер вече притежава телекомуникационната компания „Теленор България“, но не успя да спечели битката за покупката на „Нова броудкастинг груп“, тъй като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката с „Модърн таймс груп“ и шведската компания продаде активите си в България на Кирил и Георги Домусчиеви.  Според неофициално информация, по време на преговорите Бойко Борисов е поискал Кирил Домусчиев да стане партньор на най-богатия чех. Келнер обаче отказал.

След като Домусчиеви станаха собственици на Нова тв с помощта на държавата, медията стана изцяло проправителствена. Нещо повече – депутатът от ДПС Делян Пеевски усилено кадрува в медията, в резултат на което започна масово преселение на журналисти от Канал 3 в Нова тв. За шеф на новините пък бе назначена близката му Миляна Велева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране