13.08.2019 | 16:50
Петр Келнер купува БТВ. Ще му разрешат ли?
Чешкият милиардер пробва да купи и Нова тв, но властта не му разреши и я даде на олигарха Кирил Домусчиев

Частната българска телевизия бТВ, още четири канала от групата и спортният „Ринг“ може да станат собственост на чешкия милиардер Петр Келнер. Това изглежда вероятно след като „Дискавъри Комюникейшънс“ (Discovery Communications) се е отказала от надпреварата за придобиване на обявените през март за продажба на част от активите и на цялата „Сентръл юропиън мидиа ентъпрайсиз“ (Central European Media Enterprises или СМЕ), притежаваща 30 тв канала в България, Румъния, Чехия, Словения и Словакия. Това съобщи в понеделник словашкото издание „Хосподарске новини“

Инвестиционният фонд на Келнер ППФ (PPF) вече притежава у нас телекомуникационната компания „Теленор България“, но не успя да купи „Нова Броудкастинг Груп“, след като КЗК забрани сделката с шведската „Модърн Таймс Груп“ (МТГ), защото българската медийна група била прекалено голяма и можело да се злоупотрелява с влиянието ѝ. По-късно обаче антимонополната комисия обърна аршина и даде „Нова“ на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Още след провала на сделката между Келнер и МТГ се заговори, че той планира да завърши плановете си за развитие на „Теленор“ чрез телевизия като играе за бТВ, но на по-високо ниво с опция да прибави към фирмения си портфейл и други телевизии в региона на Централна и Източна Европа..

През март 2019 г. СМЕ обяви, че започва процедура за продажбата си или сливането си със стратегически партньор. Медийната група притежава в България bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. В Чехия има 8 канала под бранда Nova, в Румъния – 7 (с бранда PRO), още 4 са в Словакия (най-известна е Markíza) и 5 са в Словения под различни брандове.

Според информацията на „Хосподарске новини“, след като към тези активи е бил проявен интерес от няколко играчи и накрая са останали „Дискавъри“ и ППФ, от надпреварата се е отказал американският претендент. Изданието посочва, че сключването на договора за продажбата е трябвало да стане до края на юли или в началото на август, но датата за приключването на сделката е било отложено с месец.

Други словашки медии също съобщават тази информация и припомнят, че Келнер вече е притежавал чешката телевизия Нова в периода от 2002 до 2004 г., но след това я продава на CME.

Ако бъде сключена сделката на ППФ за придобиването на СМЕ, чийто мажоритарен собственик е американският гигант AT&T, тя подлежи на одобрение и от българската Комисия за защита на конкуренцията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране