20.01.2020 | 11:31
Петя Аврамова: Няма да захранваме Перник с водата на София
Язовир "Студена" не давал възможност за захранване на промишлената зона

„Нека да бъдем коректни. Не захранваме Перник с вода от София, а техническото предложение, което беше оценено като най-добро, това са допълнителни количества вода, които ще бъдат пренасочени от водосбора на Белмекен към яз. Бели Искър като се използва като транзитно преминаване ВиК мрежата на София“. Това обясни по БНТ регионалният министър Петя Аврамова. Така тя коментира новото предложение, направено в събота, да се използва водопроводната мрежа на София, през която да се доставя вода за Перник.

За целта се изисква изграждане на допълнителен водопровод с дължина 13.5 километра, както и помпена станция в Мало Бучино. Аврамова уточни, че това е резервен авариен вариант, който ще бъде използван в тази кризисна ситуация и ще остане като резервен вариант и в бъдеще.

Работи се усилено за стартиране на строителните дейности. Поет е ангажимент проектът да може да бъде изпълнен в най-кратки срокове, да бъде издадено разрешение за строеж и да започнат и строителните дейности. Министърът на икономиката е казал, че за целта ще са необходими 45 дни. Очаква се държавното дружество „Монтажи“ да изпълни проекта. Вече се работи по поръчка и доставка на материали. Очаква се проектът да струва около 25 милиона лева.

„Искам да успокоя жителите на Перник, че се предвижда увеличаване на цената на водата и не се предвижда те да имат ангажираност към допълнителни средства, които да се заплащат във връзка с изграждането на това допълнително водозахранване, така че държавата поема изцяло финансирането на проекта“, каза Аврамова.

Министърът успокои и столичани, че няма да има застрашаване на водоснабдяването на София и за години напред има резервни количества вода. Тя е на мнение, че предложението ще мине в Столичен общински съвет, защото то е добро и е технически обосновано.

„Количествата вода, които са налични в язовир Студена не дават възможност за захранване на промишлената зона, не само на „Стомана“. На промишлените предприятия в Перник е направено предложение да бъдат захранен от яз. Бушляк като е взета проба от водата и ако тя удовлетворява техните изисквания, държавата се ангажира да изгради 800 м водопровод“, заяви Аврамова.

Тя обясни, че идеята за създаване на ВиК холдинг не е нова. Българският ВиК холдинг е създаден с цел координация, по-добър контрол. В него влизат акциите на всички дружества с държавно участие. Тя обясни, че няма да отпаднат водните асоциации.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране