03.04.2018 | 15:18
Петя Славова купува банка „Виктория“
Изборът е направен от синдиците на КТБ и е одобрен от управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете

Инвестбанк на Петя Славова е избрана за купувач на ТБ „Виктория“, която се продава от синдиците на фалиралата КТБ, според два източника на „Капитал“. Все още няма официално съобщение за сделката, като в понеделник за нея съобщи и в. „24 часа“, позовавайки се на свои източници. Така почти пет месеца след подаването на обвързващи оферти има окончателен избор, след като през март БНБ даде предварително одобрение и за двата кандидата на финалната права. Освен контролираната от Петя Славова Инвестбанк обвързваща оферта беше подадена от Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова. Изборът е направен от синдиците на КТБ и е одобрен от управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който надзирава дейността на синдиците и процеса на несъстоятелността на КТБ.

Дълго чакан избор

Сделката за най-малката банка на българския пазар се оказа и най-дългата, като тя премина през различни процедури по продажба в последните две години и половина. В началото на 2017 г. дори имаше избран купувач, но БНБ не издаде разрешение на Д банк, тъй като е планирала да я запази като отделна институция, а не да я влее.  При сегашната процедура имаше първоначален интерес от четири желаещи, сред които и компания на Васил Божков, но само Инвестбанк и БАКБ подадоха обвързващи оферти в началото на ноември 2017 г. Сделката е за 100% от капитала на „Виктория“ плюс изплащане на депозита на едноличния й собственик към банката в размер на около 85 млн. лв. В случая е съществено как се предвижда да се структурира като начин и как да се разположи във времето изплащането на депозита към КТБ, тъй като това ще е основният приход от сделката за КТБ и съответно средства от масата на несъстоятелността за удовлетворяване на кредиторите.

На 8 март 2018 г. на свое заседание управителният съвет на БНБ даде предварителни одобрения и на Инвестбанк, и на БАКБ за покупка на „Виктория“. Следваше пряко договаряне от страна на синдиците с двата кандидата по подадените оферти, за да изберат купувач. След одобрението от фонда следва сключване на договор за покупко-продажбата и финално одобрение от надзора на БНБ. По сделката ще трябва да се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията.  От съобщението на БНБ в началото на март за предварителното одобрение и на двата кандидата ставаше ясно, че и Инвестбанк, и БАКБ са заявили намерение „за преобразуване на придобиваната банка посредством вливане в съответната банка заявител в шестмесечен срок“.

Банките в числа

Към края на миналата година Инвестбанк е с активи в размер на 1.982 млрд. лв. и е на дванайсто място в сектора. Капиталът й е 181.7 млн. лв., а печалбата й – 229 хил. лв.  Активите на „Виктория“ са за 123 млн. лв., от които почти 47 млн. лв. са по сметки в БНБ, тъй като тя почти няма дейност извън управлението на наследения си портфейл. Собственият й капитал е 31.6 млн. лв., като реално той е най-ценното и при сливане придобиващата банка ще може да подобри собствените си капиталови показатели. Загубата й към края на миналата година е в размер на 5.1 млн. лв. Тя стои на пазара без реална банкова дейност от лятото на 2014 г., след като собственикът й КТБ (която я купи само седмица преди да бъде поставена под специален надзор и повече да не бъде отворена) беше затворена. ТБ „Виктория“ също беше поставена под специален надзор от 22 юни 2014 г. до 22 ноември 2014 г.

През есента на 2014 г. кредитният портфейл на банката беше продаден на части – големи и средни корпоративни клиенти (79.81 млн. лв.), малък бизнес (16.86 млн. лв.), жилищни ипотечни кредити (88.57 млн. лв.), потребителски заеми с ипотека (5.38 млн. лв.), отделно потребителски, овърдрафт и кредитни карти (13.05 млн. лв.). Необслужваните заеми също бяха пакетирани поотделно фирмени (49.06 млн. лв.) и на физически лица (15.17 млн. лв.).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране