10.03.2018 | 15:22
Пиар глава затрива
Моника Станишева беше пиар на ЧЕЗ и явно сега върви в пакет с продаваната компания
Румен Савов

Сещате се вероятно за дълбокомислената българска поговорка „Гъз глава затрива“? Оказва се, че главата може да пати не само по причина на задника. Истерията около разговора между руския патриарх Кирил и президента Румен Радев е показателна за това. Разразилият се скандал по повод срещата на главата на руската църква и главата на българската държава остави впечатление, че сякаш те не са си говорили празнично, а са се събрали на масата за канадска борба. И вместо думи на благодарност чухме тропане по масата.

Оказа се, че руският патриарх си е направил пиар акция. Екипът му пуснал в сайта на Руската православна църква манипулативни видеокадри от мига, когато Кирил се кара на президента. „Искам ясно още веднъж да ви кажа, че България е била освободена от Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия!“, заявява патриарх Кирил, потропвайки с пръсти по масата. И с това видеото свършва, без да стане ясно какво е казал президентът Радев, как въобще е завършил разговорът между двамата

Пиар манипулацията може да е имала желания ефект в Русия, но последствията й у нас ни подсещат за смисъла на цитираната поговорка. У нас този пиар бе с обратен ефект, защото всички българи, не само русофобите, наежиха гребен.

В този ред на мисли е и тиражираната от ГЕРБ новина, че Моника Йосифова – съпругата на бившия председател на БСП и настоящ шеф на ПЕС Сергей Станишев – била се грижила за публичния имидж на прословутата Гинка Върбакова, купувача на ЧЕЗ. Знае се, че Станишева беше пиар на ЧЕЗ и явно сега върви в пакет с продаваната компания. Целта на разпространителите на тази информацията постигна ефекта си – принуди червените да започнат да се обясняват наляво и надясно, че не могат да бъдат отговорни за някакви частни интереси. Пък били те и на семейството на бившия им лидер!

Гинкиният пиар бе достатъчен, за да се спука протестният балон, който БСП тъкмо надуваше срещу Министерския съвет. Балонът се спихна, а след него остана конфузно петно. Подобно на онова върху роклята на една друга Моника, свидетелстващо за частните интереси на президент Клинтън.

Пиар кретенията обаче не свършва дотук. В края на седмицата се появи слух, че правителството щяло да изтупа от прахта медийната си стратегия от 2013 г., за да компенсира нароилите се скандали напоследък, а навярно и да неутрализира бъдещите. Шефката на кабинета на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова се сетила да активизира дейността за публичното изграждане на образа на управлението. Кабинетът имал успехи, но те не били добре представени в медиите – това е същността на контрамярката. И за тази цел всички министерства щели да правят т.нар. календар на успехите, като министрите щели да разказват за тях в медиите.

Много е любопитно в какво слово ще бъдат облечени успехите на правителството, да речем, в областта на борбата с корупцията?! След като не само ние, българите, но и партньорите ни в ЕС и по света са единодушни, че липсват резултати! И заради това все още ни се изплъзват онези два положителни мониторингови доклада на Еврокомисията, за които настояват холандците, та да ни пуснат в Шенген.

Ако беше само корупцията, можеше нещо да се измисли. Но се очертава едно шумно и масово глаголене, което явно няма да хване дикиш. Защото хората искат дела, а не думи.

Пък ако толкова много искаме да повярваме в силата на думите, просто ще си припомним онзи стих от глава I на Евангелие на Йоан: “ В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог „.

Пиарът не е Бог, хора…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране