27.01.2015 | 10:42
Пилетата пълни с вода и соли, с тях месото ставало по-крехко?
Отговорността за качеството на храната е на алхимици, които искат от нищо да направят нещо, каза готвачът на президента Жоро Иванов

Експеримент на БНТ доказа, че пилешкото месо е пълно с вода и соли. Производителите твърдят, че водата в месото се добавя с цел да стане по-крехко и лесно за готвене, но готвачът на президента Жоро Иванов опроверга това. Той сготви три пилета, купени на различна цена.

Едното е по 4,29 лева за килограм, другото – 5,39, а третото – 7,89. След като бяха печени 45 минути във фурна с малко сол, без никакви добавки и мазнина, се оказа, че не винаги цената съответства на качеството. Пилето, което бе на средна цена – за 5.39 лева за килограм, е с най-много вода.

„Винаги съм казвал, че отговорността не е на потребителя, а на търговеца, производителя. Тя е на онези, които предлагат определения продукт в хранително-вкусовата индустрия, т.е. на тези хора-алхимици, които искат от нищо да направят нещо или да създадат един ниско бюджетен продукт с идеята, че нашият пазар е това“, каза Жоро Иванов. Той е единственият шеф готвач у нас, имащ лиценз да приготвя ястия за държавни глави и официални правителствени делегации, гостуващи на българския президент.

Д-р Сергей Иванов от Независимия център по биология на храните пък потвърди, че водата в пилешкото достига до 50 процента. “Откакто съществува Европейската система за оповестяване на опасни храни, българските контролни органи нито веднъж не са хванали пилешко с някакви проблеми. Когато родното пиле “прехвръкне” граница, контролните органи в съседните ни страни от общността отчитат нарушения и то при почти нищожния ни износ. Типично за България е в него да има остатъци от ветеринарно-медицински продукти. Това води като следствие до повишаване на солевото съдържание на пилешкото месо. Това се отразява много зле на хората със сърдечно-съдови проблеми”, предупреди д-р Иванов.

Най-често в нашенските пилета се добавят вода и соли с цел да се увеличи неговото тегло.
“Водата в пилето е резултат от технологична обработка и не е опасна за здравето, не е наказуемо. Следим единствено за веществата, които са опасни за човешкия организъм”, каза пък шефът на Българската агенция по безопасност на храните проф. д-р Пламен Моллов в „Денят започва“. Той увери, че Агенцията провежда постоянен контрол и не са открити антибиотици в продуктите. Той добави, че практиката с вода е обичайна европейска практика и тя се слага, за да се подобрят технологичните характеристики на самото месо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране