09.10.2019 | 12:20
Пламен Георгиев със 105 000 евро годишен доход като консул във Валенсия
Дипломатическите дневни за Испания са по 104 евро на ден

Бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев формира 105 хил. евро годишен доход като генерален консул във Валенсия. Във вторник испанското издание „Ел Конфиденсиал“ съобщи, че чистата заплата на новоизлюпения дипломат ще е около 3300 евро на месец. Освен това той ще получи още 500 евро за съпругата си, както и по 200 евро за всяко от своите деца, като по този начин ще взима 4200 евро месечно.

Дипломатическата служба обаче предлага бонуси, които испанското издание е пропуснало. Например в статията не е уточнено, че Министерството на външните работи поема наема на голям обзаведен апартамент с три спални, хол и кухня, както и самолетните билети за Георгиев, жена му и синовете му, както и училищните такси за децата.

Също така не са пресметнати и командировъчните. Всъщност целият престои на бившия антикорупционен шеф във Валенсия се оформя като командировка. В случая трябва да се четат разпоредбите на Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат. Дипломатическите дневни за Испания са по 104 евро на ден. Полагат му се и няколко бонуса, тъй като заема висок пост във Валенсия, а и защото има жена и две деца.

За длъжността на генерален консул му се полагат 110% от базата на официалните дипломатически командировъчни в Испания. Още 16 процента върху дневните е надбавката за придружаваща съпруга и две по 8 на сто за двете деца. Така дневните на консула Георгиев излизат по 151 евро на ден. Дневните средства ще му се начисляват както в работните дни, така и в събота и неделя и на официални празници – за всеки календарен ден, в който е в Испания. На година това прави 55 115 евро само от командировъчни. Като прибавим и заплатата от 4200 евро месечно, се събират още 50 400 евро на година.

По този начин годишният доход на бившия спецпрокурор в Испания излиза около 105 900 евро.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране