15.04.2019 | 22:38
Пламна катедралата „Нотр Дам”
Парижката „Света Богородица“ гори, кулата с форма на стрела рухна
Прочутата катедрала „Нотр Дам” във френската столица Париж беше обхваната от пламъци. Пожарникари бяха изпратени към католическата катедрала, а районът е отцепен от силите на реда. Кулата-стрела на „Нотр Дам“ рухна, обхваната от пламъците.Пожарът доведе до евакуацията на хората оттам. Според източник от парижката противопожарна служба пожарът е свързан вероятно с работите по обновление на сградата.

Според в. „Фигаро“ пожарът е възникнал на скеле, издигнато от едната страна на катедралата, която е исторически паметник. Според източник от службите пожарът е възникнал в покривната част на храма, над чиито две кули сега се издига гъст дим. Обхванал е голяма част от покрива. Сигналът за пожара е подаден в 18.50 часа местно време.

Френският президент Еманюел Макрон отложи речта, която трябваше да произнесе тази вечер, в която трябваше да представи пакет от първи мерки в отговор на исканията на протестиращите от движението на „жълтите жилетки“, обявиха от френското президентство. Речта на Макрон беше предварително записана и трябваше да се излъчи по телевизията. Протестите на „жълтите жилетки“ разтърсват Франция от пет месеца.

Катедралата, наричана още Парижката „Света Богородица“, е един от най-посещаваните исторически паметници в столицата на Франция. В Туитър кметицата на Париж Ан Идалго определи пожара като „ужасен“. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма в Париж.Катедралата „Нотр Дам“ или „Света Богородица“ е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура. Тук през 19 век е коронован за император Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол. Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране