18.06.2019 | 0:01
Плащаме 12 млн. евро за суперкомпютър в София
Срокът за изпълнението е до края на 2020 г.

12 млн. евро ще плати България за суперкомпютър, който би трябвало да заработи в София до края на 2020 г. Това обяви еврокомисарката по цифрова икономика Мария Габриел след срещата й при премиера Бойко Борисов с шефа на генерална дирекция „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола.

Тя обясни, че общата инвестиция за суперкомпютъра е 1 млрд. евро, като 486 млн. евро от тях са от ЕК, а останалите са от страните членки и частни партньори. Българската част от проекта ще струва 18 млн. евро, като 6 млн. се поемат от Брюксел. Срокът за изпълнението е до края на 2020 г. Габриел не каза, че тази дейност е част от проект на БАН от 2017 г. за център за върхови постижения в информационните технологии в рамките на оперативната програма на МОН за периода до 2020 г. В следващия програмен период на ЕК с новата програма „Цифрова Европа“ за суперкомпютрите ще бъдат отделени 2,7 млрд. евро“, каза Габриел.

Машината ще се намира в „София Тех парк“, където и в момента работи по-скромна такава машина.
Борисов се впечатли, че машината ще обработва 4 млрд. информационни данни в секунда и ще работи 24 часа в денонощието. Той очевидно не е бил информиран, че в БАН от десетина години в същия режим работи мощният суперкомпютър „Авитохол“, а за нов суперкомпютър там се изпълнява проект от 2017 г.

В началото на юни ЕК съобщи, че в 8 страни от ЕС ще бъдат създадени центрове за суперкомпютри – София, Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург) и Марибор (Словения). Машините ще са в помощ на киберсигурността, науката, промишлеността и бизнеса и ще имат приложения в много области.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране