14.08.2018 | 20:18
Плъзнаха слухове за изчезнали дискове от Търговския регистър

Липсваща информация и отсъствие на качествено съхраняване на данните може да са причината за мълчанието на властта

Слух за изчезването на четири диска с информация от Търговския регистър (ТР) упорито шества в публичното пространство. Анонимни източници потърсиха медиите, включително и „Фрогнюз“, като заявиха, че дисковете не са дефектирали, както твърдят от МВР, ДАНС и ГДБОП, а буквално ги няма. Именно изчезналата информация притеснявала властта и била причината за мълчанието на правосъдния министър Цецка Цачева, под чиято шапка е отговорната Агенция по вписванията. Твърди се дори, че шефката на агенцията Зорница Даскалова била на почивка на екзотичен остров.

Друга версия обяви, че сривът на ТР се дължи на изгорели дискове. Поддръжката на системата се осъществява от фирма „Лирекс“ – същата, чието предложение за осигуряване на машинно гласуване беше отхвърлено от ЦИК. Официално засега се твърди, че е имало бекъп на информацията.

Вчера от агенцията признаха, че и днес регистърът няма да работи. От официално съобщение стана ясно, че от 15 август „ще могат да се правят справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър, но той няма да работи“, а той продължава да се „възобновява поетапно“.

Запознати припомниха, че през 2010 г. правителството отпусна пари за купуване на допълнителна система за съхраняване на данни от агенцията. Обществената поръчка така и не бе завършена, а техниката не бе доставена. Затова било практика за ТР да се купуват некачествени и евтини дискове, които дефектират. Има опасения, че информацията е невъзстановима и ще се наложи да бъде вкарана отново от хартиени носители, а след това и да бъде проверена. Няма яснота каква част от цялата информация се пази на хартиени носители, но във всички случаи щяло да се наложи да се изисква и от съдилища, нотариални кантори и др.

Оказва се, че Агенцията по вписванията няма резервни центрове, в които да се съхранява целият масив от данни. Заради проблемите с Търговския регистър вече има откази за плащания от страна на банки, оплакаха се потребители в социалните мрежи. Проблем имало, защото не можело да се провери актуалното финансово състояние на платеца и получателя на съответните фирмени преводи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране