11.01.2017 | 13:45
Плевнелиев към Тръмп: Не подобрявайте отношенията на САЩ с Русия
Под писмо с този призив се подписали и други 16 европейски политици

Вестник „Washington Post“ публикува писмо от 17 европейски политици, които се обърнали към новоизбрания американски президент Доналд Тръмп с искане да не подобрява отношенията на САЩ с Русия. Сред тях е българският държавен глава Росен Плевнелиев.

Подписите си под писмото поставили бившият президент на Естония Томас Хендрик Илвес, бившият президент на Румъния Траян Бъсеску, бившият президент на Латвия Вайра Вике-Фрайберга.

В списъка на подписалите се е и бившият министър на външните работи на Швеция Карл Билд и други бивши лидери на външните и отбранителните ведомства на Чехия, Полша, Литва. В писмото те предупреждават Тръмп да не премахва антируските санкции и да не прави „голяма сделка“ с Москва за Украйна. „Последиците от подобна сделка ще подкопаят доверието в Америка на съюзниците й в Европа и света“, твърдят авторите.

Те поставят под съмнение и възможността да има приятелски отношения с Москва. Според тях за величието на Америка е заинтересована не Русия, а съюзниците на САЩ в Европа.

„Когато по-рано Америка ни призоваваше, ние откликвахме. Бяхме с вас в Ирак и Афганистан. Заедно поемахме рискове, заедно жертвахме синове и дъщери. Когато САЩ са силни, ние заедно ставаме по-силни. Призоваваме американските приятели да укрепват, а не да отслабват трансатлантическите връзки”, заявяват политиците.

„Поддържането на добри отношения с Русия е нещо хубаво. Само глупави хора биха помислили, че е нещо лошо!“ Това написа по-рано в Twitter новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп. Едно от обещанията му е да следва именно тази цел. „Докато съм президент, Русия ще ни уважава далеч повече, отколкото досега, и двете страни може би ще работят заедно, за да решат някои от големите проблеми на света“, обяви по-рано Тръмп.

1 коментар

  1. Канарин каза:

    Само глупаците и лудите не искат добри отношения с Русия! Президент Тръмп!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране